Distilleerderij: Springbank
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Springbank 23 Year Old 1996 Private Bottling, b.2020, 160 bts
Kleur: brons
ABV: 47.3%

Superdram

Deze Springbank Private Bottling proefde ik al eerder in een fabuleuze tasting met Michiel Wigman en Jeroen Koetsier en ik was er dan ook als de kippen bij om een fles op de kop te tikken wanneer ze enkele weken later beschikbaar kwam voor het grote publiek. Het betreft een Fresh Sherry Hogshead. Hou u vast aan de takken van de bomen, want het is een knaller, zoals het logo dat – toegegeven – erg aan dat van de zoon van Krypton doet denken al doet vermoeden. ’Nuff said.

Donkerzoete neus op chocolade met palinévulling, vijgen en dadels in een jute zak. Wat kiezels erbij. Natte aarde. De typische kalk van Springbank tekent ook present. Flink wat hazelnoten. Iets van Turks Fruit. Lekker old school en ronduit heerlijke neus.

Oh, oh, oh!!! Donker fruit, turnpantoffels, (goeie) rubber, turf, heide, kiezels in de stroom, koude Turkse koffie, hazelnoten, the works! Zei ik al old shool en super? Ik herhaal het graag.

Erg lange, bevredigende finish met flink wat herbale en aardse toetsen die het fruit even het nakijken geven.

Een superdram! Oh, kijk, het is de 50e Springbank die ik proef! Leuk. Mijn autistisch kantje houdt wel van zulke onzin.

91/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).