Distilleerderij: Pittyvaich
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Pittyvaich 30 Year Old 1989, Diageo Special Release 2020, Bourbon Cask Finish, 7056 bts
Kleur: goud
ABV: 50.8%

First Fill Finish

De afgelopen drie jaar mocht Pittyvaich haar opwachting maken in de Diageo Special Releases. We kregen bijgevolg een 28-, 29- en deze 30-jarige voorgeschoteld. Ik zet de meest recente graag nog een keertje aan de lippen. Wetende dat deze jonge distilleerderij – gebouwd in 1975 maar reeds in 1993 weer gesloten – een vergane glorie is, geeft natuurlijk extra cachet aan deze whisky. Het verschil met de vorige releases is het feit dat de whisky een finish kreeg op first fill bourbonvaten.

Rijke zoetheid met vanille en wit fruit, laurierblaadjes, groene bananen, mango en het sap van groenhout. Iet van vers gebakken taart en mirabellen. Frisse toets van menthol op de achtergrond. Absoluut geweldige neus!

Perfecte drinksterkte met banaan, mango, appels en iets van kalk. En weer iets fris als munt of menthol. Wat gekonfijte gember en zoethout, maar lekker fruitig. Dit is een erg indrukwekkende malt, hoor.

Middellange, erg fruitige afdronk die een glimlach op mijn gezicht tovert. Komt aardig in de buurt van de 28 Year Old, maar is iets zoeter omwille van zijn finish. En wat mij betreft net iets beter.

Excellent! Ik heb er veel voor moeten neertellen, maar heb ook met volle teugen genoten en gedeeld.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)