Pittyviach Distillery

Dufftown ABB55 4BR

Scotland

Gesloten sinds 1993

Afgebroken in 2002

Net geen twintig

Pittyvaich is een bijzondere distilleerderij in die zin dat het de distilleerderij is met de jongste levensloop in Schotland. Ze werd gebouwd in 1974 door Arthur Bell & Sons met het specifieke doel om moutwhisky te produceren voor hun blend Bell’s. De whisky was dan weer niet zo bijzonder, volgens de mening van velen. In 1993 werd ze alweer gesloten door de nieuwe eigenaar Diageo, slechts twee jaar nadat voor het eerst Pittyviach op de markt was gebracht als single malt in de semi-officiële Flora & Fauna-reeks.

Dat betekent dus dat Pittyvaich nog geen twee decennia lang heeft bestaan. Vandaag de dag is er whisky beschikbaar van deze distilleerderij die ouder is. Bovendien is er geen enkele hoop om ze te revitaliseren, want in 2002 werden de distilleerderijgebouwen met de grond gelijk gemaakt. Het enige wat vandaag de dag nog overeind staat zijn enkele zogenaamde bonded warehouses.

Dufftown

In Dufftown, de whiskyhoofdstad zeg maar, staat ook een distilleerderij met de exact zelfde naam. En de stills van deze distilleerderij werden gekopiëerd voor Pittyvaich, zodat ze konden samenwerken om voldoende spirit te produceren voor de Bell’s blend.

Pittyvaich (en Dufftown nog steeds) betrok zijn water voor de productie van de Convalleys en de Balliemore bronnen.

Gin

Een weinig bekend feit is dat Pittyvaich in de begin jaren ’90 van de vorige eeuw ook even gebruikt werd voor de productie van Gordon’s Gin. Daarvoor werd de neutrale spirit voor Gordon’s in de Cameronbridge distillery geproduceerd en dan vervoerd naar London voor verder afwerken in hun gin pot still, maar dat was een minder efficiënt proces. Daarom probeerde men Pittyviach om te zien of er in Schotland gin van hoge kwaliteit kon geproduceerd worden.

Echter, de cliënten proefden geen verschil tussen beide, waardoor de gin nu volledig wordt geproduceerd in Fife… in de Cameronbridge distillery!

Range

Na de 12 Year Old in de Flora & Fauna-reeks kwam er ook nog een (best lekkere) 20 Year Old op de markt, maar daar houdt het op wat officiële bottelingen betreft.

Pittyviach is ook te vinden bij onafhankelijke bottelaars zoals ondermeer Duncan Taylor, Signatory, James McArthur, Gordon & Macphail, Chieftains en Cadenheads.