Het cliché wil dat aan alle mooie liedjes een eind komt. Vrouwlief was er alvast klaar voor, want die had ondertussen al postgevat op de trappen en bewaakte de langzaam maar zeker volgeladen zakken. Boeken, DVD, magazines, samples (een heleboel, moet ik toegeven, ik kan er weer een paar maanden tegen) en natuurlijk mijn nieuwe, mysterieuze Auchentoshan voor de verzameling.

Ik liep overigens met die fles tot bij Chris en Tom van Auchentoshan om te zien of zijn meer konden vertellen over mijn vangst. Ze wilden proeven. Dat kon, natuurlijk… in ruil voor een sampletje van de 1977 (I drive a hard bargain). Zo gezegd, zo gedaan. Maar veel info hadden ze niet. Ze namen en foto en zouden in de archieven in Glasgow meer info opsnorren en mij bezorgen.

We liepen ook nog even langs bij Jurgen van het Whiskyhuis, die wat zeldzame samples van Auchentoshan voor me had meegebracht (1966 31yo, 1975 21yo, 1978 18yo en 1988 15yo, stuk voor stuk op vatsterkte).

In het naar buiten lopen, pikten we – net als vorig jaar – nog gauw twee flessen Black Bottle mee. Een regelrechte steal als je weet dat je twee flessen – en een mooie kaart van Islay – kan meenemen voor 36 EUR.

Groot was ons jolijt toen we op de parking naast ons ijzeren paard een Schots voertuig bemerkten. Aan de nummerplaat te zien, was deze, net als onze laatste twee aanwinsten, afkomstig van het Geturfde Eiland.

Eens thuisgekomen dronken we nog een kop koffie alvorens samples uit te delen. Imanuel had namelijk nog een Laphroaig 18 Year Old bij, alsook een Bunnahabhain 8 Year Old Single Cask van Commitment to Malt, een whiskygenootschap in Nederland. Voorts had hij nog enkele miniatuurtjes voor me op de kop getikt van Benromach, een oude Longmorn-Glenlivet en een prachtige Auchentoshan Pure Malt uit de jaren ’70, met het typische zwarte label van Eadie Cairns.

En daar had hij minder geld voor betaald, dan de portkosten om het flesje tot bij hem afgeleverd te krijgen. Je moet niet knap zijn om geluk te hebben (aan de lezer om te beoordelen wie hier bedoeld wordt).

Een Signatory Vintage 6 Year Old Lowland, die ook een Auchentoshan-in-vermomming betreft, werd tevens mijn deel. Niek merkte terecht op dat ik Imanuel geadopteerd zou hebben. Gelukkig doet hij niet in huis, hoewel hij al eens door het bed durft te zakken (dat had je nog tegoed, Hollander!).

Afzakkertje werd de recentelijk verworven Connemara Turf Mor. En dan naar bed, om te gaan dromen van wat we allemaal geproefd hebben op het Whisky Festival…

Een overzicht (in volgorde van mijn persoonlijke smaakpreferentie):

1. Glen Garioch 1971 for Samaroli

2. Brora 1972/2002 Douglas Laing Old & Rare Platinum Series

3. St Magdalene 1966/1993 Connoisseurs Choice Gordon & Macphail

4. Brora 1982/2010 Connoisseurs Choice Gordon & Macphail

5. Port Ellen 1982/2010 Connoisseurs Choice Gordon & Macphail

6. Glen Avon 35 Year Old (Glenfarclas)

7. Glen Mhor 1974 Gordon & Macphail

8. Auchentoshan 1977 Sherry Cask Matured

9. Glenfiddich 30 Year Old

10. Belgian Owl Cask Strength (74,1%)

11. Port Dundas 1964 Single Grain Scott’s Selection

12. Aberlour 1990 19 Year Old Signatory Vintage

13. Nikka Pure Malt ‘White’ (peated)

14. ‘Secret Bottle’ uit de Islay Room

15. Glenfiddich 14 Year Old Rich Oak

16. Old Pulteney 1977/2005 Duncan Taylor

17. Hibiki 12 Year Old

18. Greenore 18 Year Old

19. Glenmorangie Finealta

20. Glenfiddich 21 Year Old Caribbean Rum Finish

21. Strathmill 10 Year Old Chieftain’s

22. Auchentoshan NAS Italian Import ’90s

Een dikke merci aan mijn gezelschap Sofie, Imanuel, Niek en Robert en natuurlijk ook aan alle bekenden die we tegen het lijf liepen op het festival: Pieter & Pieter, Luc, Dirk, Dersou, Olav, Fabian, Bob, Wouter, Etienne, Chris, Tom, Stephan, Linda, Luc, Ronald, Marc, David, Eric, Filip, Jurgen, Jeroen en vele anderen. Jullie maakten er een gezellige boel van.

Eén ding staat vast: ik blokkeer nu al mijn agenda voor de editie van 2012, want dit jaar was mijn weekend al volgeboekt en kon ik enkel vrijdag gaan. That’s a mistake I will not make again!

May the Malt be with you!