Tomintoul is een distilleerderij die niet al te vaak op mijn radar verschijnt, moet ik bekennen. Van de bijna 5.000 whisky’s die ik al proefde, waren er maar 20 Tomintoul bij. Kan je nagaan. Ik was dan ook wat blij toen Cinoco me vroeg of ik wilde deelnemen aan de online masterclass die door niemand minder dan Global Brand Ambassador Iain Forteath zou gepresenteerd worden. En of ik het zag zitten om als co-commentator op te treden? Count me in! Plaats en tijd van het gebeuren? Maandag 24 mei om 20u via Zoom. Ah, ja, tegenwoordig is het vooral online dat het gebeurt, natuurlijk. Ik ben het ondertussen meer dan gewoon en vind het best aangenaam om vanuit mijn luie zetel lekker spul te kunnen proeven.

Chris Lauriers was de ceremoniemeester die één en ander inleidde en technisch de touwtjes in handen hield. Na een korte introductie konden we aan de slag.

Tomintoul is een relatief jonge distilleerderij, gebouwd in 1964 nabij het gelijknamige dorp op de hoogste plek in de Speyside en betrekt een deel van haar productiewater van de Ballantruan Spring. Die naam doet wellicht een belletje rinkelen, want is ook de geturfde versie van Tomintoul, verkrijgbaar sinds 2005. Maar die stond vanavond niet op het programma.

Sinds 2000 is de distilleerderijen in handen van Angus Dundee Distillers Ltd. Het overgrote deel verdwijnt nog steeds in blends (vooral die van Whyte & Mackay), maar sinds 1974 is Tomintoul ook als single malt verkrijgbaar. Wij proefden daar vanavond 6 voorbeelden van.

Hieronder mijn – weliswaar beknopte – tasting notes:

Tomintoul 10 Year Old – 40%

Zacht en toegankelijk op appelbeignets, vanille, karamel, hooi rond een moutig hart. Mooie verderzetting met een handjevol noten. Een aperitiefje zonder kapsones. Middellange afdronk met een pepertje. Kaarterswhisky, ontbijtwhisky… Iain noemde het een picknick whisky. Erg toegankelijke en prettig geprijsd.

Tomintoul Seiridh Oloroso Limited Edition – 40%

Seiridh is een oud Schots woord voor sherry. Het is geen sherry bom, hoor, maar wel lekker licht op pomme d’amour, Werther’s Echte en leder, praliné en mokka. Romig, mierzoet en snoeperig (rode vetersnoep), gebakken appels met wat kaneel en een zachte kruidigheid. Lange afdronk op appelcake en koffie.

Tomintoul 12 Year Old Oloroso Cask Finish Limited Edition – 40%

Voor deze release werden vaten, die normaal voor de 10-jarige zouden kunnen dienen, nog twee jaar op sherryvaten gestoken. De invloed is veel groter dan die van de Seiridh. Bloedappelsienen, kersen, kruisbessen en chocolade. Erg lekker. Perfect in balans. Zoet en fruitig versus droog en tannisch. Lange, warme, kruidige finish op sultanas. Prima dram!

Tomintoul 16 Year Old – 40%

Flink wat first fill bourbonvaten werden gebruikt voor de compositie van deze 16-jarige. Pannacota, crème brûlée, vanille, kokosvlees, LU-koekjes, peren, Frosties en een hint van walnoten. Dat wordt mooi verdergezet op smaak, met een pepertje en tamme kastanjes.

Tomintoul Cigar Malt Parejo – 43%

De gastheer van vanavond, Iain, werd onlangs tot Master Blender aangesteld en dit is zijn eerste creatie. Er zit zelfs wat geturfde (Ballantruan) spirit in. Rozijnen en dadels, gedroogd fruit en karamel. Ruikt als een zomerse regenbui. Snuiftabak en iets wat aan rum doet denken. Erg lekkere neus. Zoet met woodsmoke, BBQ sauce, donkere honing en gekonfijte appelsienen. Een druppeltje rancio. Lange, erg bevredigende afdronk.

Tomintoul Five Decades – 50%

De vorige whisky’s in de line-up waren echt goed, maar de Five Decades is natuurlijk Champions League. Ik proefde hem enkele jaren geleden en nodig u uit om die tasting notes te lezen. Hij was vanavond nog beter dan ik ‘m mij kon herinneren. Die mag onder de kerstboom.

Tomintoul was voor mij redelijk onbekend, moet ik bekennen. En als ik eerlijk ben: onterecht. De 12-jarige sherry release en 16-jarige vond ik erg goed, de Cigar Malt was uitstekend en het dessertje – de Five Decades – was een afsluiter van formaat. Ik heb enorm genoten!

Met dank aan Cinoco voor de vlekkeloze organisatie en de lekkere samples.

May the Malt be with you!