Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Tomintoul, The Gentle Dram – Online Masterclass 24/05/2021

Events, Tasting Notes Posted on 24/05/2021 21:44

Tomintoul is een distilleerderij die niet al te vaak op mijn radar verschijnt, moet ik bekennen. Van de bijna 5.000 whisky’s die ik al proefde, waren er maar 20 Tomintoul bij. Kan je nagaan. Ik was dan ook wat blij toen Cinoco me vroeg of ik wilde deelnemen aan de online masterclass die door niemand minder dan Global Brand Ambassador Iain Forteath zou gepresenteerd worden. En of ik het zag zitten om als co-commentator op te treden? Count me in! Plaats en tijd van het gebeuren? Maandag 24 mei om 20u via Zoom. Ah, ja, tegenwoordig is het vooral online dat het gebeurt, natuurlijk. Ik ben het ondertussen meer dan gewoon en vind het best aangenaam om vanuit mijn luie zetel lekker spul te kunnen proeven.

Chris Lauriers was de ceremoniemeester die één en ander inleidde en technisch de touwtjes in handen hield. Na een korte introductie konden we aan de slag.

Tomintoul is een relatief jonge distilleerderij, gebouwd in 1964 nabij het gelijknamige dorp op de hoogste plek in de Speyside en betrekt een deel van haar productiewater van de Ballantruan Spring. Die naam doet wellicht een belletje rinkelen, want is ook de geturfde versie van Tomintoul, verkrijgbaar sinds 2005. Maar die stond vanavond niet op het programma.

Sinds 2000 is de distilleerderijen in handen van Angus Dundee Distillers Ltd. Het overgrote deel verdwijnt nog steeds in blends (vooral die van Whyte & Mackay), maar sinds 1974 is Tomintoul ook als single malt verkrijgbaar. Wij proefden daar vanavond 6 voorbeelden van.

Hieronder mijn – weliswaar beknopte – tasting notes:

Tomintoul 10 Year Old – 40%

Zacht en toegankelijk op appelbeignets, vanille, karamel, hooi rond een moutig hart. Mooie verderzetting met een handjevol noten. Een aperitiefje zonder kapsones. Middellange afdronk met een pepertje. Kaarterswhisky, ontbijtwhisky… Iain noemde het een picknick whisky. Erg toegankelijke en prettig geprijsd.

Tomintoul Seiridh Oloroso Limited Edition – 40%

Seiridh is een oud Schots woord voor sherry. Het is geen sherry bom, hoor, maar wel lekker licht op pomme d’amour, Werther’s Echte en leder, praliné en mokka. Romig, mierzoet en snoeperig (rode vetersnoep), gebakken appels met wat kaneel en een zachte kruidigheid. Lange afdronk op appelcake en koffie.

Tomintoul 12 Year Old Oloroso Cask Finish Limited Edition – 40%

Voor deze release werden vaten, die normaal voor de 10-jarige zouden kunnen dienen, nog twee jaar op sherryvaten gestoken. De invloed is veel groter dan die van de Seiridh. Bloedappelsienen, kersen, kruisbessen en chocolade. Erg lekker. Perfect in balans. Zoet en fruitig versus droog en tannisch. Lange, warme, kruidige finish op sultanas. Prima dram!

Tomintoul 16 Year Old – 40%

Flink wat first fill bourbonvaten werden gebruikt voor de compositie van deze 16-jarige. Pannacota, crème brûlée, vanille, kokosvlees, LU-koekjes, peren, Frosties en een hint van walnoten. Dat wordt mooi verdergezet op smaak, met een pepertje en tamme kastanjes.

Tomintoul Cigar Malt Parejo – 43%

De gastheer van vanavond, Iain, werd onlangs tot Master Blender aangesteld en dit is zijn eerste creatie. Er zit zelfs wat geturfde (Ballantruan) spirit in. Rozijnen en dadels, gedroogd fruit en karamel. Ruikt als een zomerse regenbui. Snuiftabak en iets wat aan rum doet denken. Erg lekkere neus. Zoet met woodsmoke, BBQ sauce, donkere honing en gekonfijte appelsienen. Een druppeltje rancio. Lange, erg bevredigende afdronk.

Tomintoul Five Decades – 50%

De vorige whisky’s in de line-up waren echt goed, maar de Five Decades is natuurlijk Champions League. Ik proefde hem enkele jaren geleden en nodig u uit om die tasting notes te lezen. Hij was vanavond nog beter dan ik ‘m mij kon herinneren. Die mag onder de kerstboom.

Tomintoul was voor mij redelijk onbekend, moet ik bekennen. En als ik eerlijk ben: onterecht. De 12-jarige sherry release en 16-jarige vond ik erg goed, de Cigar Malt was uitstekend en het dessertje – de Five Decades – was een afsluiter van formaat. Ik heb enorm genoten!

Met dank aan Cinoco voor de vlekkeloze organisatie en de lekkere samples.

May the Malt be with you!



Bier: Oerbier Special Reserva 2009

Tasting Notes Posted on 24/05/2021 17:02

Brouwerij: De Dolle Brouwers
Regio: België
Fles: Oerbier Special Reserva 2009, 33cl
Kleur: bruin
ABV: 13%

Kersen

De Dolle Brouwers uit Diksmuide staan bekend om hun bieren met ronkende namen als Oerbier, Arabier, Boskeun, Dulle Teve, Stille Nacht, Stout en Reserva. Maar het is best fair te zeggen dat ze vooral voor hun Oerbier bekend zijn, dat donker is door een mengeling van verschillende soorten mout en een lange kooktijd. Het was in 1980 het eerste bier van de Dolle Brouwers, kun je nagaan. Golding, uit Poperinge, is de gebruikte hopsoort en het bier gist na in de fles. Ik kon, dankzij mijn vriend Timon, een Oerbier Special Reserva uit 2009 (!) op de kop tikken. Hij schenkt bruin met een beige kraag met minuscule bellen die snel gaan liggen.

De neus is zoetzuur op kersen en ander rood fruit. Ja, zure kersen is hier het  leidmotief, hoor. Nog een druppeltje balsamico en iets metalig alsof het al een heel oud bier is (zoals ik ook al had met die Royal Wedding biertjes uit de ’70s en ’80s, weet u nog?). Het is dan ook reeds een brouwsel van 2009, dus ja… een beetje stoffig is dan wel te verwachten. Vandaar ook dat ik tevens iets heb van roest en bloedneus, zeker? Maar het stoort allerminst.

Hij is lekker fris, zoetzuur waardoor hij een beetje doet denken aan een mix van Rodenbach en Zulte. Bosbessen, kersen, pompelmoes en een hint van sojasaus. Wat aardse tonen, ook.

In de afdronk komen vooral de aardse toetsen terug, alsook roze pompelmoes en kersen.

Zo’n Oud Bruin, ik lust dat eigenlijk wel graag. Hier ga ik er nog een paar van proberen. Dankjewel, Timon, dat was lekker!

Geproefd door Mark Dermul op 17-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: Pony’s

Tasting Notes Posted on 24/05/2021 06:02

Brouwerij: Proefbrouwerij
Regio: België
Fles: Pony’s, 33cl
Kleur: goudblond
ABV: 4%

Pint met Allures

Olivier Jacobs – oprichter van de speakeasy Jiggers in hartje Gent – en Ben Bruyneel – die daar ook werkt – zijn de geestelijke vaders van dit biertje, waarvoor het idee ontstond toen ze hun pop-up bar Pony’s openden in 2020. Oorspronkelijk waren er twee biertjes: That Pony en This Pony. Na het verdwijnen van de pop-up bar besloten de twee het bier commercieel beschikbaar te maken in blikjes (wat volgens die kerels milieuvriendelijker is dan in flessen). Heden ten dage wordt het niet alleen in Jigger’s en de Ganzerik geschonken, maar in flink wat leuke en trendy bars en cafés in Gent en ver daarbuiten. Pony’s schenkt goudblond met een mooie, witte kraag die lang blijft staan.

Mooie, lichte neus op graan, citroen en flink wat hop die voor een verfrissend bittertje zorgen, zoals je van een IPA zou mogen verwachten. Daar heeft deze lager al meteen een streepje voor. Daaronder schuilen nog toetsen van jonge appels en florale honing. Fris!

Hij is wel heel erg zacht op de tong. Het lage alcoholpercentage zit daar ongetwijfeld voor veel tussen (wat dat betreft stip ik ook graag even aan dat het volgens de website 4.3% zou zijn, terwijl op mijn blikje 4% staat). Dat maakt het enerzijds een erg makkelijk bier dat veel te vlot binnen kapt, maar anderzijds mist het daardoor wel een beetje zing, als u begrijpt wat ik bedoel.

Ik beken dat er van een finish hier hoegenaamd geen sprake is. ‘Mild’ is het woord dat ik zoek.

Da’s een pint met allures! Een Gentse blondine, what’s not to like? Merci, Timon. Dat was lekker!

Geproefd door Mark Dermul op 16-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).