Brouwerij: De Dolle Brouwers
Regio: België
Fles: Oerbier Special Reserva 2009, 33cl
Kleur: bruin
ABV: 13%

Kersen

De Dolle Brouwers uit Diksmuide staan bekend om hun bieren met ronkende namen als Oerbier, Arabier, Boskeun, Dulle Teve, Stille Nacht, Stout en Reserva. Maar het is best fair te zeggen dat ze vooral voor hun Oerbier bekend zijn, dat donker is door een mengeling van verschillende soorten mout en een lange kooktijd. Het was in 1980 het eerste bier van de Dolle Brouwers, kun je nagaan. Golding, uit Poperinge, is de gebruikte hopsoort en het bier gist na in de fles. Ik kon, dankzij mijn vriend Timon, een Oerbier Special Reserva uit 2009 (!) op de kop tikken. Hij schenkt bruin met een beige kraag met minuscule bellen die snel gaan liggen.

De neus is zoetzuur op kersen en ander rood fruit. Ja, zure kersen is hier het  leidmotief, hoor. Nog een druppeltje balsamico en iets metalig alsof het al een heel oud bier is (zoals ik ook al had met die Royal Wedding biertjes uit de ’70s en ’80s, weet u nog?). Het is dan ook reeds een brouwsel van 2009, dus ja… een beetje stoffig is dan wel te verwachten. Vandaar ook dat ik tevens iets heb van roest en bloedneus, zeker? Maar het stoort allerminst.

Hij is lekker fris, zoetzuur waardoor hij een beetje doet denken aan een mix van Rodenbach en Zulte. Bosbessen, kersen, pompelmoes en een hint van sojasaus. Wat aardse tonen, ook.

In de afdronk komen vooral de aardse toetsen terug, alsook roze pompelmoes en kersen.

Zo’n Oud Bruin, ik lust dat eigenlijk wel graag. Hier ga ik er nog een paar van proberen. Dankjewel, Timon, dat was lekker!

Geproefd door Mark Dermul op 17-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).