Distilleerderij: Glenallachie
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenallachie 11 Year Old 2008/2020 for Premium Spirits Belgium, Virgin Oak Barrel #469, 270 bts
Kleur: amber
ABV: 57.3%

Premium

Nog niet zo gek lang geleden werd Glenallachie – sorry, GlenAllachie – overgenomen door Billy Walker, maar dit is een distillaat van voor zijn heerschappij. Gestookt in 2008 en op vatsterkte gebotteld door Belgisch importeur Premium Spirits. Het betreft een virgin oak barrel dat 270 flessen opleverde.

Op de neus is het een heerlijk stoofpotje van allerhande geel en oranje fruit. Mango, ananas, peren en bloedappelsien. Het geheel is besprenkeld met een karrenvracht aan kruiden, wat hem warmte en breedte geeft, als u begrijpt wat ik bedoel. Erg mooie neus.

Lekker olieachtig en bijzonder fruitig. Zeg maar tropisch. Maar wel erg kruidig. Ik hap even naar adem. Zwarte peper, kruidnagel, nootmuskaat, gember, zoethout, het houdt niet op. Maar de balans blijft goed behouden. Het fruit lijkt erg sappig en zoet, wat dit een echt snoepje maakt.

De afdronk is lekker lang en warm, zoet en kruidig.

Een toppertje van GlenAllachie, zoveel is zeker. Een prima keuze van Premium Spirits. Zo’n 85 EUR en nog makkelijk verkrijgbaar. Aanrader.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).