Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

GlenAllachie 12 Year Old 2008 First Cask

Tasting Notes Posted on 27/05/2021 16:42

Distilleerderij: Glenallachie
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenallachie 12 Year Old 2008/2020 First Cask, Whisky Import Nederland, Sherry Butt, 350 bts
Kleur: mahonie
ABV: 57.8%

Krieken

Whisky Import Nederland – kortweg WIN – kon de hand leggen op een sherry butt dat werd afgevuld met spirit van de GlenAllachie distilleerderij in 2008 en gebotteld op vatsterkte in 2020 in hun First Cask reeks. Prachtig kleurtje, overigens.

Dat moet wel een erg actief sherryvat geweest zijn, want er blijft op de neus niet zo heel veel over van het distilleerderijkarakter. Dat neemt niet weg dat de neus heerlijk is. Donkerzoet op krieken, zwarte bosbessen, rabarberconfituur en pruimen. Origine chocolade en pecannoten. Nootmuskaat, kruidnagel en iets van meubelpoets. Hint van rode vetersnoep ook. Mooi!

Romig, bijna stroperig, op de tong. Mierzoet en erg kruidig met flink wat groene toetsen, als u begrijpt wat ik bedoel. Allerhande bessen en wederom krieken (niet te verwarren met kersen). Hoestsiroop, noten, cacao en kruidnagel. Hint van vers gebrande koffie en chocolade.

De erg lange, warme afdronk wordt wel plots heel bitter van de eik, maar dat kan de pret al lang niet meer bederven.

Ik heb hier erg van genoten. Bedankt voor het sample, Manny!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



GlenAllachie 11 Year Old 2008 Single Cask #469 for Belgium

Tasting Notes Posted on 27/05/2021 06:41

Distilleerderij: Glenallachie
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenallachie 11 Year Old 2008/2020 for Premium Spirits Belgium, Virgin Oak Barrel #469, 270 bts
Kleur: amber
ABV: 57.3%

Premium

Nog niet zo gek lang geleden werd Glenallachie – sorry, GlenAllachie – overgenomen door Billy Walker, maar dit is een distillaat van voor zijn heerschappij. Gestookt in 2008 en op vatsterkte gebotteld door Belgisch importeur Premium Spirits. Het betreft een virgin oak barrel dat 270 flessen opleverde.

Op de neus is het een heerlijk stoofpotje van allerhande geel en oranje fruit. Mango, ananas, peren en bloedappelsien. Het geheel is besprenkeld met een karrenvracht aan kruiden, wat hem warmte en breedte geeft, als u begrijpt wat ik bedoel. Erg mooie neus.

Lekker olieachtig en bijzonder fruitig. Zeg maar tropisch. Maar wel erg kruidig. Ik hap even naar adem. Zwarte peper, kruidnagel, nootmuskaat, gember, zoethout, het houdt niet op. Maar de balans blijft goed behouden. Het fruit lijkt erg sappig en zoet, wat dit een echt snoepje maakt.

De afdronk is lekker lang en warm, zoet en kruidig.

Een toppertje van GlenAllachie, zoveel is zeker. Een prima keuze van Premium Spirits. Zo’n 85 EUR en nog makkelijk verkrijgbaar. Aanrader.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).