Distilleerderij: Glenallachie
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenallachie 12 Year Old 2008/2020 First Cask, Whisky Import Nederland, Sherry Butt, 350 bts
Kleur: mahonie
ABV: 57.8%

Krieken

Whisky Import Nederland – kortweg WIN – kon de hand leggen op een sherry butt dat werd afgevuld met spirit van de GlenAllachie distilleerderij in 2008 en gebotteld op vatsterkte in 2020 in hun First Cask reeks. Prachtig kleurtje, overigens.

Dat moet wel een erg actief sherryvat geweest zijn, want er blijft op de neus niet zo heel veel over van het distilleerderijkarakter. Dat neemt niet weg dat de neus heerlijk is. Donkerzoet op krieken, zwarte bosbessen, rabarberconfituur en pruimen. Origine chocolade en pecannoten. Nootmuskaat, kruidnagel en iets van meubelpoets. Hint van rode vetersnoep ook. Mooi!

Romig, bijna stroperig, op de tong. Mierzoet en erg kruidig met flink wat groene toetsen, als u begrijpt wat ik bedoel. Allerhande bessen en wederom krieken (niet te verwarren met kersen). Hoestsiroop, noten, cacao en kruidnagel. Hint van vers gebrande koffie en chocolade.

De erg lange, warme afdronk wordt wel plots heel bitter van de eik, maar dat kan de pret al lang niet meer bederven.

Ik heb hier erg van genoten. Bedankt voor het sample, Manny!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).