Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 9 Year Old 2010/2020 WhiskySponge, 1st fill hogshead, 183 bts
Kleur: goud
ABV: 57.1%

Gerecycleerde Dinosauriër Urine

We kennen WhiskySponge voornamelijk van de heerlijke satire op diens blog waar hij werkelijk de draak steekt met iedereen in de whiskywereld. Het kon niet uitblijven dat de sterke man achter het blog – de innemende Angus McRaild, waarvan ik trots ben dat ik hem tot mijn vrienden mag rekenen – zelf met whisky op de markt zou komen. En de labels zijn telkens een fantastische spotprent op zich. Of wat te denken van deze jonge Caol Ila, waarop Lord Sponge als Jedi een X-Wing Fighter aanvalt waar een zekere bebaarde Dave Bowman achter het stuur zit. Als u geen idee heeft waar dit over gaat, geen zorgen. Weet je het wel, dan doe je net als ik – zeker bij het lezen van de tasting notes op het ruglabel – wellicht een klein beetje in je broek van het lachen. Maar laat ons nu even focussen op de inhoud: een 9-jarige Caol Ila op vatsterkte.

Zoete vanille wordt onmiddellijk overstemt door een koude barbecue daags na het tuinfeest, groene olijven, tabaksbladeren, wijnazijn, gekarameliseerd hout, een druppel tabasco, stokvis en zongedroogde kelp. Een enkele perzik loopt compleet verloren rond in deze prachtige neus. Zalig!

De alcohol is prima geïntegreerd, want dit is drinkbaar zonder water. Nu begint hij eerder zoet, terwijl assen en hout uw aandacht opeisen. Gekonfijte gember, zoethout, chili peper. Midpalate wordt hij plots lekker maritiem met wat citrusfruit, zeste incluis. Op het ruglabel grapt de bottelaar dat je wat  gerecycleerde dinosauriër urine doet toevoegen. Ik vind de gedachte geweldig grappig.

Een erg lange, mooi rokerige in licht drogende afdronk op tabaksbladeren en zwarte thee doen me verlangen naar nog een slok.

Je zou haast vergeten dat Angus ook nog heel wat van whisky kent. Dit is zowaar één van de betere jonge Caol Ila die ik al proefde. Kudos!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)