Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Caol Ila 9 Year Old 2010 WhiskySponge

Tasting Notes Posted on 14/05/2021 16:15

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 9 Year Old 2010/2020 WhiskySponge, 1st fill hogshead, 183 bts
Kleur: goud
ABV: 57.1%

Gerecycleerde Dinosauriër Urine

We kennen WhiskySponge voornamelijk van de heerlijke satire op diens blog waar hij werkelijk de draak steekt met iedereen in de whiskywereld. Het kon niet uitblijven dat de sterke man achter het blog – de innemende Angus McRaild, waarvan ik trots ben dat ik hem tot mijn vrienden mag rekenen – zelf met whisky op de markt zou komen. En de labels zijn telkens een fantastische spotprent op zich. Of wat te denken van deze jonge Caol Ila, waarop Lord Sponge als Jedi een X-Wing Fighter aanvalt waar een zekere bebaarde Dave Bowman achter het stuur zit. Als u geen idee heeft waar dit over gaat, geen zorgen. Weet je het wel, dan doe je net als ik – zeker bij het lezen van de tasting notes op het ruglabel – wellicht een klein beetje in je broek van het lachen. Maar laat ons nu even focussen op de inhoud: een 9-jarige Caol Ila op vatsterkte.

Zoete vanille wordt onmiddellijk overstemt door een koude barbecue daags na het tuinfeest, groene olijven, tabaksbladeren, wijnazijn, gekarameliseerd hout, een druppel tabasco, stokvis en zongedroogde kelp. Een enkele perzik loopt compleet verloren rond in deze prachtige neus. Zalig!

De alcohol is prima geïntegreerd, want dit is drinkbaar zonder water. Nu begint hij eerder zoet, terwijl assen en hout uw aandacht opeisen. Gekonfijte gember, zoethout, chili peper. Midpalate wordt hij plots lekker maritiem met wat citrusfruit, zeste incluis. Op het ruglabel grapt de bottelaar dat je wat  gerecycleerde dinosauriër urine doet toevoegen. Ik vind de gedachte geweldig grappig.

Een erg lange, mooi rokerige in licht drogende afdronk op tabaksbladeren en zwarte thee doen me verlangen naar nog een slok.

Je zou haast vergeten dat Angus ook nog heel wat van whisky kent. Dit is zowaar één van de betere jonge Caol Ila die ik al proefde. Kudos!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)



Caol Ila 13 Year Old Discovery Gordon & Macphail

Tasting Notes Posted on 14/05/2021 07:14

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 13 Year Old Discovery, Gordon & Macphail 2018, Bourbon Cask
Kleur: zonlicht
ABV: 43%

Baby Caol Ila

Zoals de naam het zelf al aangeeft, is deze reeks van Gordon & Macphail bedoeld om de verschillende stijlen malt die het Beloofde Land aanbiedt te ontdekken. In ons glas zit een Caol Ila die 13 jaar lang op een bourbonvat rijpte, weliswaar versneden naar 43%.

Zachte neus op limoen, kiwi en nectarines met een goeie dosis vanille, een hint van gerookt spek, een ziltje en zachte turfrook. Hij heeft zelfs een zacht floraal kantje ook. Ik hou van dit profiel.

De body is aan de lichte kant. Ik krijg nu wat citrusfruit maar ook meloen en nectarines. De kiwi van op de neus heeft plaatsgemaakt voor iets wat me aan ananas doet denken. Vreemd genoeg moet ik ook aan vanille-ijs denken. Dat wordt aangevuld met wat amandelen. De kruiden zijn witte peper, zout en zoethout. De rookontwikkeling is verrassend klein.

De afdronk is eerder kort, maar wel erg aangenaam rokerig.

Dit is een beetje een baby Caol Ila, moet ik zeggen. Erg toegankelijk en een prima introductie tot de stijl. In die zin is het de perfecte malt om onder het Discovery label te bottelen.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)