Bottelaar: The Glenfiddich & Balvenie Distillers
Regio: Banffshire
Fles: Grant’s Family Reserve, gebotteld de jaren ’90
Kleur: goud
ABV: 40%

Lauwe pils

Grant’s Family Reserve is één van ’s werelds best verkopende Scotch blends, verkrijgbaar in meer dan 180 landen, waaronder het onze. Je kan hem gewoon in de supermarkt kopen. Hij werd voor het eerst gecreëerd in 1898 door William Grant. Vandaag de dag, 5 generaties later, is het Grant’s Master Blender Brian Kinsman die instaat voor het recept. De versie die ik vandaag proef werd meer dan 15 jaar geleden gebotteld.

De Family Reserve bevat zo’n 25 malt- en graanwhisky’s met de Girvan graanwhisky als basis.

Neus: zoete bessen, rijpe banaan, mout en wat verschaald bier. Wordt wel wat beter, naarmate je hem laat staan. Maar de lauwe pils is nooit ver weg.

Smaak: zacht en pittig tegelijk, met een kruidige aanzet. Karamel met nootmuskaat.

Afdronk: gepeperd en warm, middellang.

De huidige versie van de Grant’s Family Reserve krijgt heel wat goeie kritieken. Zo noemt Jim Murray hem in zijn Bible een stunner. Hij won ook heel wat awards, waaronder goud op de International Wine & Spirit Competition in 2009. Hij zou Balvenie en Glenfiddich bevatten, wat veel verklaard. Deze oude versie was alleszins minder lekker, vond ik, dan de huidige versie, die ik deze zomer in Portugal proefde. Lag misschien aan het goede weer…

Geproefd door Mark Dermul op 24-01-2011
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)