Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

BenRiach: 2 nieuwe expressies

Aankondigingen Posted on 03/02/2011 19:54

BenRiach, de distilleerderij uit de Speyside die we vorig jaar bezochten, heeft twee nieuwe expressies klaar: de Solstice 15 Year Old en de Horizons 12 Year Old. Vorig jaar werden deze twee nieuwe expressies van BenRiach al aangekondigd, maar nu gaan ze ook eindelijk in België verkrijgbaar worden, dus tijd om ze even aan u voor te stellen.

De Solstice werd gelanceerd op 21 december 2010, de kortste dag van het jaar (vandaar de naam, natuurlijk). Hij is 15 jaar oud, flink geturfd en gerijpt op bourbonvaten, alvorens een finish te krijgen op portovaten uit de Douro-regio in Portugal. De Horizons, daarentegen, is een drievoudig gedistilleerde 12-jarige malt. Beide whisky’s werden op fles getrokken op 50% ABV en komen in een rechthoekige doos – wat we van BenRiach niet gewend zijn.

De Horizons is zonder twijfel de meest unieke whisky die BenRiach al lanceerde. Doordat deze drie maal gedistilleerd werd (terwijl de huisstijl van BenRiach, zoals de meeste van zijn collega’s, normaliter twee keer distilleren is) is het resultaat een fruitige en florale spirit. Deze rijpte ook in bourbonvaten, alvorens nog een periode te finishen in Oloroso sherry vaten.

Beide releases zijn slechts beperkt verkrijgbaar.Grant’s Family Reserve 1990s

Auld Blends Posted on 03/02/2011 07:41

Bottelaar: The Glenfiddich & Balvenie Distillers
Regio: Banffshire
Fles: Grant’s Family Reserve, gebotteld de jaren ’90
Kleur: goud
ABV: 40%

Lauwe pils

Grant’s Family Reserve is één van ’s werelds best verkopende Scotch blends, verkrijgbaar in meer dan 180 landen, waaronder het onze. Je kan hem gewoon in de supermarkt kopen. Hij werd voor het eerst gecreëerd in 1898 door William Grant. Vandaag de dag, 5 generaties later, is het Grant’s Master Blender Brian Kinsman die instaat voor het recept. De versie die ik vandaag proef werd meer dan 15 jaar geleden gebotteld.

De Family Reserve bevat zo’n 25 malt- en graanwhisky’s met de Girvan graanwhisky als basis.

Neus: zoete bessen, rijpe banaan, mout en wat verschaald bier. Wordt wel wat beter, naarmate je hem laat staan. Maar de lauwe pils is nooit ver weg.

Smaak: zacht en pittig tegelijk, met een kruidige aanzet. Karamel met nootmuskaat.

Afdronk: gepeperd en warm, middellang.

De huidige versie van de Grant’s Family Reserve krijgt heel wat goeie kritieken. Zo noemt Jim Murray hem in zijn Bible een stunner. Hij won ook heel wat awards, waaronder goud op de International Wine & Spirit Competition in 2009. Hij zou Balvenie en Glenfiddich bevatten, wat veel verklaard. Deze oude versie was alleszins minder lekker, vond ik, dan de huidige versie, die ik deze zomer in Portugal proefde. Lag misschien aan het goede weer…

Geproefd door Mark Dermul op 24-01-2011
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)