BenRiach, de distilleerderij uit de Speyside die we vorig jaar bezochten, heeft twee nieuwe expressies klaar: de Solstice 15 Year Old en de Horizons 12 Year Old. Vorig jaar werden deze twee nieuwe expressies van BenRiach al aangekondigd, maar nu gaan ze ook eindelijk in België verkrijgbaar worden, dus tijd om ze even aan u voor te stellen.

De Solstice werd gelanceerd op 21 december 2010, de kortste dag van het jaar (vandaar de naam, natuurlijk). Hij is 15 jaar oud, flink geturfd en gerijpt op bourbonvaten, alvorens een finish te krijgen op portovaten uit de Douro-regio in Portugal. De Horizons, daarentegen, is een drievoudig gedistilleerde 12-jarige malt. Beide whisky’s werden op fles getrokken op 50% ABV en komen in een rechthoekige doos – wat we van BenRiach niet gewend zijn.

De Horizons is zonder twijfel de meest unieke whisky die BenRiach al lanceerde. Doordat deze drie maal gedistilleerd werd (terwijl de huisstijl van BenRiach, zoals de meeste van zijn collega’s, normaliter twee keer distilleren is) is het resultaat een fruitige en florale spirit. Deze rijpte ook in bourbonvaten, alvorens nog een periode te finishen in Oloroso sherry vaten.

Beide releases zijn slechts beperkt verkrijgbaar.