Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 23 Year Old 1996/2020, Old Particular Halloween, Douglas Laing, Refill Hogshead, 139 bts
Kleur: oud goud
ABV: 48.5%

Halloween II

Net als in 2019, lanceerde Douglas Laing voor Halloween een single cask van Auchentoshan. Net als in 2019 betrof het ook in 2020 een Auchentoshan 1996, nu dus 23 jaar oud. Hij was wederom heel snel uitverkocht, want het betrof natuurlijk een erg gelimiteerde reeks van ocharme 139 flessen. Gelukkig kon ik er twee te pakken krijgen. Eentje schonk ik op mijn 51e verjaardag tijdens een online birthday tasting, waarin hij op heel wat bijval kon rekenen.

Hij is wat zoeter dan zijn voorganger met flink wat zoete mout, het sap van mandarijntjes, geroosterde en gekarameliseerde noten, honing, suikerspin, gummi bears en jelly beans. Ik vind deze erg, erg lekker.

Lekker romig op de tong met wederom flink wat citrus (denk bloedappelsien en pompelmoes), maar meteen lekker warm van de kruiden. Kruidnagel, zware peper. Lekker pikant. De honing verzacht de boel een beetje, maar ondanks het bescheiden ABV is dit toch een stevige jongen. Ik geniet met volle teugen.

De lange afdronk tovert een glimlach op mijn gezicht. Lang, warm, lekker zoet.

Uitstekende vatkeuze van onze vrienden bij Douglas Laing.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).