Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Auchentoshan 26 Year Old Darkness Master of Malt

Tasting Notes Posted on ma, mei 03, 2021 16:28:55

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 26 Year Old Darkness, b. 2019 Master of Malt, Oloroso Cask Finish, 500ml, 242 bts
Kleur: goud
ABV: 40.2%

Duisternis

Darkness is een reeks van Master of Malt waarbij de whisky minstens drie maanden gefinisht werd in sherry octaafjes. In hun eigen woorden: ‘Hier is geen plaats voor subtiliteit, elegantie en voorkomen.’ De kleine octaaf vaten zorgen natuurlijk voor een grote invloed op de whisky. En laat ik dat nu maar meteen eens testen met mijn favoriete Lowlander, die eerst niet minder dan 26 jaar op een bourbonvat rijpte alvorens in zo’n klein sherryvaatje te mogen overwinteren.

Het delicate karakter van Auchentoshan schemert wel door, maar wordt hier duidelijk overstemt door donkerzoete toetsen van gekarameliseerd hout. Dan volgen verrassend duidelijke toetsen van kruisbessen en blauwe druiven, gepocheerde peren en appelsien. Hint van walnoten. Maar hij is minder ‘dark’ dan ik had verwacht.

Goeie body. Plakt lekker aan je tanden. Op smaak kan ik mijn favoriete Lowlander er helemaal niet meer uit halen! Is dat erg? Neen, niet echt. Maar is deze lekker? Neen, niet echt. Zoetzuur en licht bitter, waardoor hij wat van zijn fruitigheid verliest en te veel nadruk legt op de tannine. Het hout domineert en ik wordt er niet blij van. Nog iets van achtergelaten thee waardoor hij flink herbaal wordt.

De finish is middellang op pruimensap en hout.

Teleurstelling is misschien te sterk uitgedrukt, maar van een 26-jarige Toshan had ik meer diepgang verwacht en minder scherpe kantjes. Gelukkig kon ik hem in onze contreien vinden voor 100 EUR. In onze buurlanden betaal je bijna het dubbele. Goed zot.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Auchentoshan 23 Year Old 1996 Old Particular Halloween Douglas Laing

Tasting Notes Posted on ma, mei 03, 2021 07:28:08

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 23 Year Old 1996/2020, Old Particular Halloween, Douglas Laing, Refill Hogshead, 139 bts
Kleur: oud goud
ABV: 48.5%

Halloween II

Net als in 2019, lanceerde Douglas Laing voor Halloween een single cask van Auchentoshan. Net als in 2019 betrof het ook in 2020 een Auchentoshan 1996, nu dus 23 jaar oud. Hij was wederom heel snel uitverkocht, want het betrof natuurlijk een erg gelimiteerde reeks van ocharme 139 flessen. Gelukkig kon ik er twee te pakken krijgen. Eentje schonk ik op mijn 51e verjaardag tijdens een online birthday tasting, waarin hij op heel wat bijval kon rekenen.

Hij is wat zoeter dan zijn voorganger met flink wat zoete mout, het sap van mandarijntjes, geroosterde en gekarameliseerde noten, honing, suikerspin, gummi bears en jelly beans. Ik vind deze erg, erg lekker.

Lekker romig op de tong met wederom flink wat citrus (denk bloedappelsien en pompelmoes), maar meteen lekker warm van de kruiden. Kruidnagel, zware peper. Lekker pikant. De honing verzacht de boel een beetje, maar ondanks het bescheiden ABV is dit toch een stevige jongen. Ik geniet met volle teugen.

De lange afdronk tovert een glimlach op mijn gezicht. Lang, warm, lekker zoet.

Uitstekende vatkeuze van onze vrienden bij Douglas Laing.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).