Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 26 Year Old Darkness, b. 2019 Master of Malt, Oloroso Cask Finish, 500ml, 242 bts
Kleur: goud
ABV: 40.2%

Duisternis

Darkness is een reeks van Master of Malt waarbij de whisky minstens drie maanden gefinisht werd in sherry octaafjes. In hun eigen woorden: ‘Hier is geen plaats voor subtiliteit, elegantie en voorkomen.’ De kleine octaaf vaten zorgen natuurlijk voor een grote invloed op de whisky. En laat ik dat nu maar meteen eens testen met mijn favoriete Lowlander, die eerst niet minder dan 26 jaar op een bourbonvat rijpte alvorens in zo’n klein sherryvaatje te mogen overwinteren.

Het delicate karakter van Auchentoshan schemert wel door, maar wordt hier duidelijk overstemt door donkerzoete toetsen van gekarameliseerd hout. Dan volgen verrassend duidelijke toetsen van kruisbessen en blauwe druiven, gepocheerde peren en appelsien. Hint van walnoten. Maar hij is minder ‘dark’ dan ik had verwacht.

Goeie body. Plakt lekker aan je tanden. Op smaak kan ik mijn favoriete Lowlander er helemaal niet meer uit halen! Is dat erg? Neen, niet echt. Maar is deze lekker? Neen, niet echt. Zoetzuur en licht bitter, waardoor hij wat van zijn fruitigheid verliest en te veel nadruk legt op de tannine. Het hout domineert en ik wordt er niet blij van. Nog iets van achtergelaten thee waardoor hij flink herbaal wordt.

De finish is middellang op pruimensap en hout.

Teleurstelling is misschien te sterk uitgedrukt, maar van een 26-jarige Toshan had ik meer diepgang verwacht en minder scherpe kantjes. Gelukkig kon ik hem in onze contreien vinden voor 100 EUR. In onze buurlanden betaal je bijna het dubbele. Goed zot.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).