Distilleerderij: Bowmore
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Sailing Seagull, Regensburger Whisky & Weinclub Private Club Bottling No. 12
Kleur: brons
ABV: 50.4%

 David Bowie

Het is een publiek geheim dat deze Sailing Seagull van de Regensburger Whisky & Weinclub uit Duitsland een Bowmore is. Hij werd gebotteld in 2018 als private clubbotteling en werd samengesteld met sherry, bourbon- en rumvaten die afgevuld waren met Bowmore spirit. Toen hij in 2018 op de gebotteld werd, was hij onmiddellijk uitverkocht. En met reden! Geweldige hommage aan David Bowie op de stopper en het neklabel, trouwens. Ik maakte kennis met deze whisky op een exclusieve tasting met Michiel Wigman en Jeroen Koetsier.

Erg aromatische neus op karamel, vermolmd hout, melkchocolade en zwarte bosbessen. Tegelijkertijd krijg ik ook wat vanille, appelsien en kersen en zelfs iets van wijnazijn. Een zachte rokerigheid en subtiele toetsen van turf. Erg mooi.

Lekker olieachtig en fruitig op de tong. Kruidig ook, op allerhande woodspices. Het fruit vertaalt zich in appelsienconfituur, pruimen en rozijnen, maar dan komen de typische florale en bijna zepige toetsen naar boven die je mag associëren met Bowmore uit 1980s. Licht drogend met een vreemde, maar bevredigende toets van lavendel. Rozenwater, perzik en maraschino kersen voeren de charge aan. De rook wordt nooit echt groots, maar dat is best ok.

De finish is lekker lang, kruidig zoet en drogend.

Legendarisch Lekker. Hier gaat nog lang over gesproken worden. Wat David Bowie hier mee te maken heeft? Geen flauw idee.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)