Distilleerderij: Linkwood
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Linkwood 26 Year Old 1990/2016 Finest Collection – Cask Strength, First Fill Sherry Butt
Kleur: amber
ABV: 47.3%

Tunesische Koffie

Hart Brothers brengt haar malt uit in de reeks Finest Collection, waarbij ze enerzijds malts uitbrengt op 46% en anderzijds op Cask Strength. Dit is er eentje van Linkwood uit de tweede categorie. Ze hebben maar liefst 18 Linkwood op hun palmares. Deze rijpte 26 jaar op een first fill sherry butt.

Mooie neus op gekonfijt fruit, Tunesische koffie met slagroom en chocoladeschaafsel, Turks Fruit, stopverf en kaneel. Doet wat aan kerstmis denken, ook. Mooi streepje woodsmoke daarbovenop. Ik vind dit alvast prima. Meer dan prima, zelfs.

Prima mondgevoel, bijna stroperig. Nu is de oloroso wel dominant met verse vijg, rozijntjes en toetsen van appelsienlikeur. Cointreau op steroïden. Erg zoet met een bittere en zure toets, maar prima in balans. Zacht gekruid overigens. De woodsmoke keert ook op de tong weer en maakt mijn mond helemaal gezellig warm.

In de afdronk verschijnt de enige offnote, namelijk een iets te prominente toets van sulfer. Maar de pret kan al lang niet meer op.

Mooie Linkwood, ondanks de overheersende oloroso. Gelukkig vind ik dat ook lekker. Je telt zo’n 240 EUR neer voor een fles. Bedankt, Marcel.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).