Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Linkwood 26 Year Old 1990 Hart Brothers

Tasting Notes Posted on vr, april 16, 2021 16:03:54

Distilleerderij: Linkwood
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Linkwood 26 Year Old 1990/2016 Finest Collection – Cask Strength, First Fill Sherry Butt
Kleur: amber
ABV: 47.3%

Tunesische Koffie

Hart Brothers brengt haar malt uit in de reeks Finest Collection, waarbij ze enerzijds malts uitbrengt op 46% en anderzijds op Cask Strength. Dit is er eentje van Linkwood uit de tweede categorie. Ze hebben maar liefst 18 Linkwood op hun palmares. Deze rijpte 26 jaar op een first fill sherry butt.

Mooie neus op gekonfijt fruit, Tunesische koffie met slagroom en chocoladeschaafsel, Turks Fruit, stopverf en kaneel. Doet wat aan kerstmis denken, ook. Mooi streepje woodsmoke daarbovenop. Ik vind dit alvast prima. Meer dan prima, zelfs.

Prima mondgevoel, bijna stroperig. Nu is de oloroso wel dominant met verse vijg, rozijntjes en toetsen van appelsienlikeur. Cointreau op steroïden. Erg zoet met een bittere en zure toets, maar prima in balans. Zacht gekruid overigens. De woodsmoke keert ook op de tong weer en maakt mijn mond helemaal gezellig warm.

In de afdronk verschijnt de enige offnote, namelijk een iets te prominente toets van sulfer. Maar de pret kan al lang niet meer op.

Mooie Linkwood, ondanks de overheersende oloroso. Gelukkig vind ik dat ook lekker. Je telt zo’n 240 EUR neer voor een fles. Bedankt, Marcel.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Linkwood 22 Year Old 1996 Signatory Cask Strength Collection

Tasting Notes Posted on vr, april 16, 2021 06:37:51

Distilleerderij: Linkwood
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Linkwood 22 Year Old 1996/2019, Signatory Cask Strength Collection, Hogsheads #8731+8732, 508 bts
Kleur: goud
ABV: 56.0%

Herbaal

De Cask Strength Collection van Signatory ziet er geweldig uit, ook al zijn de decanters erg onhandig om van te schenken. Maar wat er in de decanters gebotteld wordt stelt haas nooit teleur. Vandaag proef ik een 22-jarge Linkwood uit 1996 die op vatsterkte werd gebotteld. Ah, ja, anders zat hij in de verkeerde fles, hé. Sorry, ik was even afgeleid – KAA Gent heeft net Club Brugge met 0-1 verslagen. Vergeef me dat ik even juich. Terug naar de whisky. Het is een vatting van twee hogsheads die samen iets meer dan 500 flessen opleverden.

Ge-wel-dige neus op wit fruit, vanille, appeltjes, potloodslijpsel, kruisbessen en fruitthee die iets te lang getrokken heeft, waardoor hij wat astringent wordt. Maar dankzij een karrenvracht aan honing wordt een prima balans bekomen. Dit is een erg lekkere neus die naar een slok doet verlangen. Wel… waar wachten we nog op?

Waxy en uitgesproken fruitig. Kruisbessen, appeltjes, hint van banaan. Lekker zomers en fris, maar wel krachtig gekruid op gember en witte peper. Kinine en zoethout voegen een bittertje toe, grapefruit zorgt voor een licht zure toets. Licht drogend vanaf de tweede slok. Iets meer herbale toetsen dan verwacht, maar dat geeft hem alleen maar meer diepgang.

Lange, warme, kruidige, fruitige, bitterzoete en absoluut heerlijke afdronk.

Uitstekende Linkwood. Zo’n 150 EUR en elke cent waard. Bedankt, Benny, deze was wederom top! En bedankt, Signatory, om deze twee vaatjes van een blending lot te redden.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).