Distilleerderij: Linkwood
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Linkwood 22 Year Old 1996/2019, Signatory Cask Strength Collection, Hogsheads #8731+8732, 508 bts
Kleur: goud
ABV: 56.0%

Herbaal

De Cask Strength Collection van Signatory ziet er geweldig uit, ook al zijn de decanters erg onhandig om van te schenken. Maar wat er in de decanters gebotteld wordt stelt haas nooit teleur. Vandaag proef ik een 22-jarge Linkwood uit 1996 die op vatsterkte werd gebotteld. Ah, ja, anders zat hij in de verkeerde fles, hé. Sorry, ik was even afgeleid – KAA Gent heeft net Club Brugge met 0-1 verslagen. Vergeef me dat ik even juich. Terug naar de whisky. Het is een vatting van twee hogsheads die samen iets meer dan 500 flessen opleverden.

Ge-wel-dige neus op wit fruit, vanille, appeltjes, potloodslijpsel, kruisbessen en fruitthee die iets te lang getrokken heeft, waardoor hij wat astringent wordt. Maar dankzij een karrenvracht aan honing wordt een prima balans bekomen. Dit is een erg lekkere neus die naar een slok doet verlangen. Wel… waar wachten we nog op?

Waxy en uitgesproken fruitig. Kruisbessen, appeltjes, hint van banaan. Lekker zomers en fris, maar wel krachtig gekruid op gember en witte peper. Kinine en zoethout voegen een bittertje toe, grapefruit zorgt voor een licht zure toets. Licht drogend vanaf de tweede slok. Iets meer herbale toetsen dan verwacht, maar dat geeft hem alleen maar meer diepgang.

Lange, warme, kruidige, fruitige, bitterzoete en absoluut heerlijke afdronk.

Uitstekende Linkwood. Zo’n 150 EUR en elke cent waard. Bedankt, Benny, deze was wederom top! En bedankt, Signatory, om deze twee vaatjes van een blending lot te redden.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).