Distilleerderij: Linkwood
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Linkwood 28 Year Old 1989/2017, Cadenhead for Singapore, sherry cask, 289 bts
Kleur: mahonie
ABV: 43.7%

Sherry op Whiskyvat

Drie jaar geleden bottelde Cadenhead deze Linkwood voor ‘The best Cadenhead bars & Restaurant in Singapore’. Op het backlabel prijken de volgende namen: The Swan Song, The Writing Club, Qaich Bar en New Ubin Seafood. Benieuwd of mijn vriend Keith Chong hier soms naartoe trekt… Hoe dan ook, dankzij mijn gabber Manny kon ik een sample te pakken krijgen. Heerlijk kleurtje.

Hola! Wat een neus! Dit was duidelijk een hyperactief vat, want de neus wordt gedomineerd door hoestsiroop, oxo, gekarameliseerde bloedappelsienen, opgelegde rozijnen en ahornsiroop. Iets van vermolmd hout en een gedoofde vuurkorf daags nadien. Blind zou ik hier nooit Linkwood uit kunnen halen. De distilleerderij gaat compleet incognito.

Hola! Wat een trap tegen de tanden, zeg! En dat met zo’n bescheiden alcoholpercentage. Flink kruidig op allerhande houttoetsen met nootmuskaat voorop. Het fruit wordt nog moeilijk herkenbaar, maar ik meen nog kersen en rozijnen te herkennen. Dit is erg donkerzoet en pittig, maar ik kon volgens mij net zo goed een sherry uitgeschonken hebben. Dat neemt niet weg dat dit een bommetje is, hoor.

De afdronk is middellang, mierzoet, kruidig en drogend. Hier laat vooral het hout van zich horen. Licht aangebrande karamel op het sterfbed.

Heb ik nu een sherrygerijpte whisky geproefd of een sherry die op een whiskyvat heeft gezeten? Maar wat een mooie dram voor mijn 40e ontmoeting met Linkwood. Hartelijk dank voor dit sample, Manny!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).