Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Linkwood 28 Year Old 1989 Cadenhead

Tasting Notes Posted on wo, april 14, 2021 16:34:25

Distilleerderij: Linkwood
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Linkwood 28 Year Old 1989/2017, Cadenhead for Singapore, sherry cask, 289 bts
Kleur: mahonie
ABV: 43.7%

Sherry op Whiskyvat

Drie jaar geleden bottelde Cadenhead deze Linkwood voor ‘The best Cadenhead bars & Restaurant in Singapore’. Op het backlabel prijken de volgende namen: The Swan Song, The Writing Club, Qaich Bar en New Ubin Seafood. Benieuwd of mijn vriend Keith Chong hier soms naartoe trekt… Hoe dan ook, dankzij mijn gabber Manny kon ik een sample te pakken krijgen. Heerlijk kleurtje.

Hola! Wat een neus! Dit was duidelijk een hyperactief vat, want de neus wordt gedomineerd door hoestsiroop, oxo, gekarameliseerde bloedappelsienen, opgelegde rozijnen en ahornsiroop. Iets van vermolmd hout en een gedoofde vuurkorf daags nadien. Blind zou ik hier nooit Linkwood uit kunnen halen. De distilleerderij gaat compleet incognito.

Hola! Wat een trap tegen de tanden, zeg! En dat met zo’n bescheiden alcoholpercentage. Flink kruidig op allerhande houttoetsen met nootmuskaat voorop. Het fruit wordt nog moeilijk herkenbaar, maar ik meen nog kersen en rozijnen te herkennen. Dit is erg donkerzoet en pittig, maar ik kon volgens mij net zo goed een sherry uitgeschonken hebben. Dat neemt niet weg dat dit een bommetje is, hoor.

De afdronk is middellang, mierzoet, kruidig en drogend. Hier laat vooral het hout van zich horen. Licht aangebrande karamel op het sterfbed.

Heb ik nu een sherrygerijpte whisky geproefd of een sherry die op een whiskyvat heeft gezeten? Maar wat een mooie dram voor mijn 40e ontmoeting met Linkwood. Hartelijk dank voor dit sample, Manny!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Linkwood 10 Year Old 2008 The Ultimate

Tasting Notes Posted on wo, april 14, 2021 06:33:38

Distilleerderij: Linkwood
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Linkwood 10 Year Old 2008/2018, The Ultimate, Bourbon Barrel #800063, 296 bts
Kleur: licht goud
ABV: 46%

Zomers

Nog niet zo gek lang geleden proefde ik een 10-jarige Linkwood van The Ultimate, maar dat was er weel eentje uit 1984, gebotteld in 1995, en bovendien een sherry butt. Nu proef ik wederom een 10-jarige, maar wel uit een ander tijdperk en van een bourbon barrel. Deze werd gestookt in 2008 en gebotteld in 2018.

Frisse, speelse, zomerse neus. Appeltjes, perzik, vanille, gummi bears, gras en groene banaan komen mij tegemoet. Eenvoudig, zeker, maar erg aangenaam at the same time.

Hij is erg zacht en clean op de tong. Wit fruit, perzik, gummi bears, banaan… ja, prima verderzetting van de neus, opgeleukt met een snuifje witte peper en wat nootmuskaat. Helder en toegankelijk, zij het betrekkelijk eenvoudig.

Op de afdronk – die middellang is – krijg ik wederom wit fruit en wat peper.

Een leuke dram die je – zelfs met een ijsblokje – kan schenken op een zonovergoten dag. Dankjewel voor het sample, Benny.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).