Distilleerderij: Linkwood
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Linkwood 14 Year Old 1984/1997, Cooper’s Choice
Kleur: licht goud
ABV: 43%

Banana Split

Linkwood is een werkpaard van Diageo dat voornamelijk levert aan de blenders. Belangrijke klanten zijn White Horse, Haig, Bell’s en Dimple. Slechts een erg klein deel komt als single malt op de markt. Je moet dus je toevlucht al bijna zoeken bij de onafhankelijke bottelaars. Dit is al een oudje, gestookt in 1984 en ondertussen al dik twee decennia lang in de fles. Cooper’s Choice versneed hem naar 43%.

Ik heb ‘m nog maar net uitgeschonken of een zalig zoete geur komt mij tegemoet. Gummi bears, banana split, vanille, appelmoes, perzik en sinaasappelschillen. Aangenaam en toegankelijk.

Hij is lekker olieachtig, bijna romig, op de tong en geeft in eerste instantie een pepertje. Dan volgen flink wat houttoetsen met andere, donkerdere kruiden als nootmuskaat en kruidnagel, gevolgd door wit fruit en zoete mout. Een tikkeltje alcoholisch, ondanks het erg bescheiden ABV en  een pak minder snoeperig dan de neus beloofde.

De afdronk is verrassend lang, op gekonfijte appelsien en wat prikkelende kruidigheid.

Erg leuke neus, maar op smaak kan hij dat niet helemaal waarmaken. De finish is dan weer erg lekker. Alles bij elkaar een typische kaarterswhisky.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).