Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Linkwood 14 Year Old 1984 Cooper’s Choice

Tasting Notes Posted on ma, april 12, 2021 16:29:55

Distilleerderij: Linkwood
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Linkwood 14 Year Old 1984/1997, Cooper’s Choice
Kleur: licht goud
ABV: 43%

Banana Split

Linkwood is een werkpaard van Diageo dat voornamelijk levert aan de blenders. Belangrijke klanten zijn White Horse, Haig, Bell’s en Dimple. Slechts een erg klein deel komt als single malt op de markt. Je moet dus je toevlucht al bijna zoeken bij de onafhankelijke bottelaars. Dit is al een oudje, gestookt in 1984 en ondertussen al dik twee decennia lang in de fles. Cooper’s Choice versneed hem naar 43%.

Ik heb ‘m nog maar net uitgeschonken of een zalig zoete geur komt mij tegemoet. Gummi bears, banana split, vanille, appelmoes, perzik en sinaasappelschillen. Aangenaam en toegankelijk.

Hij is lekker olieachtig, bijna romig, op de tong en geeft in eerste instantie een pepertje. Dan volgen flink wat houttoetsen met andere, donkerdere kruiden als nootmuskaat en kruidnagel, gevolgd door wit fruit en zoete mout. Een tikkeltje alcoholisch, ondanks het erg bescheiden ABV en  een pak minder snoeperig dan de neus beloofde.

De afdronk is verrassend lang, op gekonfijte appelsien en wat prikkelende kruidigheid.

Erg leuke neus, maar op smaak kan hij dat niet helemaal waarmaken. De finish is dan weer erg lekker. Alles bij elkaar een typische kaarterswhisky.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Cameronbridge 38 Year Old 1982 Mobsters on Mopeds

Tasting Notes Posted on ma, april 12, 2021 06:57:01

Distilleerderij: Cameronbridge
Regio: Schotland
Fles: Cameronbridge 38 Year Old 1982/2020, BYOB-C, Mobsters on Mopeds, 50 bts
Kleur: oud goud
ABV: 50.8%

Snoepketting

Ooh, de jongens en meisjes van het Belgische whiskycollectief BYOB-C, kortweg ‘biopsy’, hebben weer een Mobster on Mopeds uit, dit maal met een heuse Flandria motorfiets op het label. De negende al en meteen ook de tweede grain, na die zomerse Cambus 1987 van twee jaar geleden. Deze keer kozen ze voor een 38-jarige Cameronbridge!

Bijzonder zoete neus op vanille, banaan, witte chocolade, snoepketting en kersensap. Hint van limoenschil en meringue. Erg aangenaam.

Prima body. Lekker zacht en mondvullend. Onmiddellijk onmiskenbaar grain met flink wat peper, kruidnagel, zoethout en vanille, terwijl het fruit naast banaan nu ook aan perzik en kersen doet denken. Potloodslijpsel en iets van grafiet. Crème brûlée. Marshmellow. Romig vanaf de tweede slok. Wat is dit goed, zeg.

Lekker lange afdronk op banaan en vanille, met een pittig pepertje op het sterfbed.

Geweldige keuze van onze vrienden van BYOB-C.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-03-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).