Cameronbridge Distillery

Leven, Fife KY8 5RL

Scotland

+44 1333 354 061

www.diageo.com

Haig

Cameronbrigde (soms ook Cameron Brigde) werd in 1824 opgericht door John Haig – bekend van de blend. Ze werd gebouwd in Windygates, vlakbij Leven, in de Schotse Highlands, op zo’n 40 kilometer van de Lowlands, waar de meeste graandistilleerderijen te vinden zijn. Twee jaar na de opening was het de eerste distilleerderij in Schotland die graanwhisky ging produceren. Hiervoor werd gebruik gemaakt van een column still, een uitvinding van Robert Stein – de neef van oprichter John Haig.

In 1877 fuseerde John Haig & Co met vijf andere whiskybedrijven tot Distillers Company Limited, een voorloper van huidig eigenaar Diageo. DCL werd de enige aandeelhouder in 1919. Eerst werd er zowel malt- als graanwhisky gemaakt met een combinatie van pot stills en column stills, maar vanaf 1929 ging men zich uitsluitend toeleggen op de productie van graanalcohol. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging de distilleerderij dicht. Na heropening in 1947 werd ze gemoderniseerd en tegen 1960 waren beide de column stills vervangen. Een derde werd overgebracht van de Carsebridge Distillery uit Alloa, toen die sloot in 1983.


Smirnoff

In de periode 1989-1992 werden nog meer vernieuwingen doorgevoerd, waardoor Cameronbridge nu maar liefst 150.000.000 (u leest het goed) liter spirit per jaar kan produceren, waarmee het de absoluut grootste producent van Schotland is. In dezelfde periode werd de productie van neutrale graanalcohol tevens overgebracht naar deze distilleerderij. Deze spirit wordt verwerkt in gins en vodka’s zoals Pimm’s, Smirnoff, Malibu, Tanqueray and Gordon’s Gin.

De industriële distilleerderij beslaat maar liefst 30.3 ha en verwerkt 4.000 ton graan per week. Het overgrote deel is lokaal verbouwde tarwe. De distilleerderij, die in 2000 nog eens werd vernieuwd voor zo’n 9 miljoen pond, beschikt over bijzonder moderne technologie en het productieproces wordt voor een groot deel computergestuurd. Nog eens 65 miljoen pond werd geïnvesteerd in 2010 voor een bioenergiefabried die de zogenaamde spent lees en het afvalwater gebruikt om de eigen energie op te wekken.

Range

Het leeuwendeel van de productie verdwijnt in blends uit de Diageo stallen: J&B, Bell’s, Johnnie Walker, Black & White, Vat 69, White Horse en Haig’s Dimple.

Maar af en toe verschijnt hij officieel als single grain, weliswaar onder de naam Cameron Brig. De onafhankelijke bottelaars brengen hem dan weer als Cameronbrigde op de markt. Met name Duncan Taylor heeft blijkbaar een grote voorraad.