Distilleerderij: Girvan
Regio: Schotland
Fles: Girvan 35 Year Old 1979/2015, Wilson & Morgan Barrel Selection Collector’s Edition, Traditional Oak Cask #900009, 316 bts
Kleur: goud
ABV: 51.6%

Ananas

Nog even herhalen dat de Girvan graandistilleerderij eigendom is van William Grant & Sons, de familie achter Glenfiddich, Balvenie en Kininvie. Wist je trouwens dat de site in South Ayrshire tijdens de Tweede Wereldoorlog een wapenfabriek was? Dit volledig terzijde. Voor hun typische graanwhisky gebruiken ze bij Girvan 90% tarwe (ja, tarwe!) en 10% gemoute gerst om de fermentatie op gang te trekken. Het resulteert in een erg typische grain. We proeven vandaag een juweeltje uit 1979, gebotteld door Wilson & Morgan, de onafhankelijke bottelaar met Italiaanse roots.

Heerlijk geparfumeerde neus op witte chocolade, kamfer en ananas met vanille en mirabellen. Vers vlees van een kokosnoot gemixt met munt en zoethout. Tikkeltje scherp, maar het werkt.

Zachte body waarbij de eik een licht bittertje en een milde kruidigheid aflevert dat zorgt voor een goeie balans in het anders overwegend zoet tot heel zoet karakter van deze grain. Vanille, kokos, ananas… ik vind dit erg zomers en fris. Ik hou er wel van.

De finish verrast me positief met zijn lengte, blijft lekker zoet met een bittertje op het sterfbed.

Veruit de beste Girvan die ik al proefde. Het is natuurlijk nog maar mijn zevende, dus wat weet ik ervan? Wederom dank, Manny.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).