Girvan Distillery

Grangestone Industrial Estate

Girvan, South Ayrshire KA26 9PT

Scotland

+44 1465 713 091

Ladyburn

In 1963 bouwde William Grants & Sons de graandistilleerderij Girvan op een industriële site in South Ayrshire. We zitten dus in de Lowlands. William Grants & Sons is natuurlijk geen onbekende, want ze zijn tevens de eigenaars van Glenfiddich, Balvenie en het minder gekende Kininvie. Girvan moest de ruggengraat worden van de vele blends van het Grants imperium. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van Coffey stills. Ze heeft een capaciteit van pakweg 15 miljoen liter spirit per jaar.

Van 1968 tot 1975 opereerde op de terreinen van Girvan tevens een maltdistilleerderij die luisterde naar de naam Ladyburn. Hiervoor werden twee wash en twee spirits stills geïnstalleerd. De whisky hiervan is uiterst zeldzaam, want was – zoals Kininvie – nooit bedoeld om als single malt geproefd te worden.

Black Barrel

Girvan werd zelden door de distilleerderij als single grain aangeboden, maar is wel via de onafhankelijke bottelaars beschikbaar. Wel wordt sinds 1995 een single grain geëxporteerd naar Spanje, Portugal en Italië onder de naam Black Barrel.

In 2009 opende Grants een gloednieuwe maltdistilleerderij op de terreinen van Girvan, die naar de naam Ailsa Bay luistert. Ze werd plechtig geopend door Prince Charles. Er werken zo’n 130 mensen op deze site.


Range

Om de 50e verjaardag van de distilleerderij te vieren, brengt Grants nu een Girvan Patent Still Single Grain 25 Year Old Scotch Whisky op de markt, wat een nieuwe reeks van bottelingen zou kunnen inluiden. Er zouden plannen zijn om in 2014 een aantal NAS-bottelingen alsook een 30 Year Old op de markt te brengen.

Girvan vind je voornamelijk bij de onafhankelijke bottelaars, hoewel niet dik bezaaid. Berry Bros & Rudd heeft er een aantal op zijn actief, maar de meeste werden gebotteld door Hunter Hamilton in hun Clan Denny-reeks.