Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Girvan 35 Year Old 1979 Wilson & Morgan

Tasting Notes Posted on zo, april 11, 2021 16:56:25

Distilleerderij: Girvan
Regio: Schotland
Fles: Girvan 35 Year Old 1979/2015, Wilson & Morgan Barrel Selection Collector’s Edition, Traditional Oak Cask #900009, 316 bts
Kleur: goud
ABV: 51.6%

Ananas

Nog even herhalen dat de Girvan graandistilleerderij eigendom is van William Grant & Sons, de familie achter Glenfiddich, Balvenie en Kininvie. Wist je trouwens dat de site in South Ayrshire tijdens de Tweede Wereldoorlog een wapenfabriek was? Dit volledig terzijde. Voor hun typische graanwhisky gebruiken ze bij Girvan 90% tarwe (ja, tarwe!) en 10% gemoute gerst om de fermentatie op gang te trekken. Het resulteert in een erg typische grain. We proeven vandaag een juweeltje uit 1979, gebotteld door Wilson & Morgan, de onafhankelijke bottelaar met Italiaanse roots.

Heerlijk geparfumeerde neus op witte chocolade, kamfer en ananas met vanille en mirabellen. Vers vlees van een kokosnoot gemixt met munt en zoethout. Tikkeltje scherp, maar het werkt.

Zachte body waarbij de eik een licht bittertje en een milde kruidigheid aflevert dat zorgt voor een goeie balans in het anders overwegend zoet tot heel zoet karakter van deze grain. Vanille, kokos, ananas… ik vind dit erg zomers en fris. Ik hou er wel van.

De finish verrast me positief met zijn lengte, blijft lekker zoet met een bittertje op het sterfbed.

Veruit de beste Girvan die ik al proefde. Het is natuurlijk nog maar mijn zevende, dus wat weet ik ervan? Wederom dank, Manny.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Invergordon 43 Year Old 1972 Crom

Tasting Notes Posted on zo, april 11, 2021 06:55:52

Distilleerderij: Invergordon
Regio: Schotland
Fles: Invergordon 43 Year Old 1972/2015 Crom, Barrel
Kleur: amber
ABV: 49.9%

Framboos

Ah, nog zo’n oude grain van Invergordon, deze keer uit 1972 en gebotteld door Crom in 2015. Helaas nergens meer te vinden, maar mijn makker Manny kon me nog een sample bezorgen.

Op de neus komt hij aardig in de buurt van de Invergordon 1973 van Maltbarn, maar deze is een tikkeltje zoeter. Gebakken appels, kokosnoot, mandarijn en zelfs wat framboos. Hint van vanille en potloodslijpsel, iets wat ik vaak tegenkom bij Invergordon. Erg goeie neus voor zo’n mooie oude grain.

Lekker spicy op de tong, hoor! Onmiddellijk flink wat peper, kaneel, gember en kruidnagel, alvorens het fruit zich laat zien. Wederom die mooie toets van framboos, die iets sterker doorkomt dan de appels, kokosnoot en nu ook een hint van banaan. Daarnaast nog wat gezouten karamel en iets van snuiftabak. Wow, dit is erg goed.

In de afdronk krijg ik chocolade, karamel, woodsmoke en snuiftabak.

Oude grain kan soms zo’n deugd doen. Thx, Manny!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).