Invergordon Distillery

Cottage Brae

Invergordon

Ross & Cromarty

IV18 0HP

Scotland

Cromarty Firth

Opgericht in 1959 door Invergordon Distillers Ltd, beslaat deze graandistilleerderij een oppervlakte van niet minder dan 80 hectare. Ze ligt tussen Invergordon en Tain op de noordoostelijke kust van de Highlands, aan de Cromarty Firth. Dalmore ligt op een steenworp en wat verderop kom je Glenmorangie tegen. Het is dan ook de enige graandistilleerderij die niet in de Lowlands ligt. Bij de opstart stond er slechts 1 Coffey Still, maar al in 1963 werd die capaciteit uitgebreid met twee bijkomende stills.

Een vierde still, voor de productie van neutrale spirit, werd in 1978 toegevoegd. Samen zijn ze goed voor de productie van zo’n slordige 40 miljoen liter spirit. Het water wordt betrokken uit Loch Glass. In 1993 werd Invergordon onderdeel van Whyte & Mackay. Ze is niet open voor het publiek.

Ben Wyvis

Zoals bij andere graandistilleerderijen soms het geval was, bestond ook binnen het complex van Invergordon een malt whisky distilleerderij. Die luisterde naar de naam Ben Wyvis en was operationeel van 1965 tot 1977.

Deze distilleerderij bestond uit 6 washbacks en twee pot stills. Volgens de meeste bronnen werd deze malt zo goed als niet gebotteld als single malt, maar uitsluitend gebruikt in de eigen blends. De whisky is absoluut niet makkelijk meer te vinden. Signatory heeft twee dumpy’s gebotteld en de eigenaars zelf een aantal single casks, maar dat is alles.

Range

Officiële bottelingen van Invergordon zijn zeer beperkt. Er is een 10 Year Old en een Stillman’s Dram van 22 jaar oud uit 1992, maar dat is alles. Het spreekt een beetje voor zich dat de bulk van de productie bestemd is voor de blenders.

Onafhankelijke bottelaars brengen nochtans met regelmaat van de klok bottelingen uit, dikwijls zelfs na zeer lange rijping. Duncan Taylor hebben met grote voorsprong de meeste vaatjes op hun actief, dikwijls 40 jaar en ouder. En oude graanwhisky kan inderdaad zeer mooi rijpen…