Distilleerderij: Invergordon
Regio: Schotland
Fles: Invergordon 45 Year Old 1972/2018 The Grainman, Bourbon Cask #13000018, 267 bts
Kleur: oud goud
ABV: 49.4%

Banana Split

Invergordon is één van de weinige graandistilleerderijen die niet in de Lowlands ligt. Deze fabriek is eigendom van Whyte & Mackay en werd pas in 1959 opgericht. Tussen 1965 en 1977 was er zelfs even een maltdistilleerderij actief, maar hun Ben Wyvis is ondertussen al bijna even zeldzaam als betrouwbare foto’s van Nessie. In mijn glas zit een Invergordon uit 1972 die maar liefst 45 jaar lang rijpte op een bourbonvat. Hij werd gebotteld door de Meadowside Blending Company, die we kennen van de releases onder de banner ‘The Maltman’. Hun single grain releases kregen logischerwijs het label ‘The Grainman’ mee.

Vooreerst krijg ik die typische geur van vernis, onmiddellijk gevolgd door parma violets (de typische paarse snoepjes) en mais op de barbecue. Na wat ademen krijg ik nog kokosnoot, banaan, marsepein en roggebrood met een dikke laag goeie boter. Nog iets van donker bier en suikerspin, bruine suiker en speculaas. De max!

De body is lekker romig. De eerste slok is zo zoet dat mijn tanden bijna uit mijn mond vallen. Ondanks het relatief bescheiden ABV prikkelt hij wel flink. Doet even aan goedkope bourbon denken, maar herstelt zich snel. Dat krijg ik een banana split met flink wat slagroom, een licht bittere toets van eik en een mooie aciditeit alsof er een paar druppels citroensap over gesprenkeld werden. Witte chocolade. Tijm en mirabellen. Appels. Evolueert richting cognac. Dit wordt zowaar complex!

De afdronk is – voor een graanwhisky – bijzonder lang. Zoet, gepeperd, licht bitter en tot slot redelijk droog.

Wow, dat was onverwacht indrukwekkend. Vloeibaar dessert met hoge aaibaarheidsfactor. Thanks, Manny!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).