Distilleerderij: Filliers
Regio: België
Fles: Genever 0 Years Young & Pure
Kleur: clear
ABV: 35%

Citrus & Suiker

Filliers behoeft geen introductie meer, toch? Wie er de geschiedenis op wil naslaan: Google is uw vriend. Laat ons hier volstaan met het feit dat de distilleerderij nabij Deinze in 2006 volledig vernieuw werd en het ambachtelijk vakmanschap sindsdien combineert met technologische know-how. In 2007 lanceerden ze hun Goldlys whisky. Maar ik wil het in de komende dagen hebben over het product dat Filliers groot heeft gemaakt: genever (ook wel jenever). In 2018 lanceerden ze hun zogenaamde Barrel Aged Genevers met een ongerijpte en dan een 8, 12, 17 en 21 jaar oude genever. Beginnen bij het begin, natuurlijk. De ‘0 Years’ klinkt wat onnozel, dus noemde ze hem Young & Pure.

De neus ruikt erg fris op citrus, maar tegelijkertijd erg romig. Heeft veel weg van gin, maar dat hoeft niet te verbazen – het is immers familie. Doet wat denken aan zuurtjes (de snoep). Citruszuur en suiker, niet meer en niet minder. En lekker, zeker wel.

Lekker romig op de tong ook. Minder uitgesproken van smaak dan de neus deed vermoeden, maar blijft lekker fris en doet me naar de lente verlangen. Wederom citrus en suiker. Eenvoudig, ja, maar mooi. Eenvoud siert, denk ik maar.

De afdronk is kort en doet me even aan tonic denken. Citrus en kinine, dus.

Zo toegankelijk kan jenever dus zijn. En ik ben er van overtuigd dat deze het ook zeer goed doet in cocktails. Zo rond de 25 EUR.

Geproefd door Mark Dermul op 10-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).