Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Genever: Filliers 0 Years Young & Pure

Tasting Notes Posted on do, april 01, 2021 16:29:35

Distilleerderij: Filliers
Regio: België
Fles: Genever 0 Years Young & Pure
Kleur: clear
ABV: 35%

Citrus & Suiker

Filliers behoeft geen introductie meer, toch? Wie er de geschiedenis op wil naslaan: Google is uw vriend. Laat ons hier volstaan met het feit dat de distilleerderij nabij Deinze in 2006 volledig vernieuw werd en het ambachtelijk vakmanschap sindsdien combineert met technologische know-how. In 2007 lanceerden ze hun Goldlys whisky. Maar ik wil het in de komende dagen hebben over het product dat Filliers groot heeft gemaakt: genever (ook wel jenever). In 2018 lanceerden ze hun zogenaamde Barrel Aged Genevers met een ongerijpte en dan een 8, 12, 17 en 21 jaar oude genever. Beginnen bij het begin, natuurlijk. De ‘0 Years’ klinkt wat onnozel, dus noemde ze hem Young & Pure.

De neus ruikt erg fris op citrus, maar tegelijkertijd erg romig. Heeft veel weg van gin, maar dat hoeft niet te verbazen – het is immers familie. Doet wat denken aan zuurtjes (de snoep). Citruszuur en suiker, niet meer en niet minder. En lekker, zeker wel.

Lekker romig op de tong ook. Minder uitgesproken van smaak dan de neus deed vermoeden, maar blijft lekker fris en doet me naar de lente verlangen. Wederom citrus en suiker. Eenvoudig, ja, maar mooi. Eenvoud siert, denk ik maar.

De afdronk is kort en doet me even aan tonic denken. Citrus en kinine, dus.

Zo toegankelijk kan jenever dus zijn. En ik ben er van overtuigd dat deze het ook zeer goed doet in cocktails. Zo rond de 25 EUR.

Geproefd door Mark Dermul op 10-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Brandy: Heritage Caffo Riserva 1970

Tasting Notes Posted on do, april 01, 2021 06:28:48

Distilleerderij: Caffo
Regio: Italië
Fles: Heritage Caffo 46 Year Old 1970 Extra Brandy Italiano Stravecchio
Kleur: goud
ABV: 42%

Stravecchio

In 1865 begon Guiseppe Caffo te stoken in zijn garage aan de voet van de Etna. In 1915 maakte hij zijn droom waar en startte zijn eigen distilleerderij in Santa Venerina op Sicilië. Vandaag de dag wordt het bedrijf gerund door de vierde generatie die verschillende likeuren, siropen en zelfs bieren op de markt brengt en exporteert naar meer dan 70 landen. Voor mijn verjaardag kreeg ik deze mooie fles van mijn Nederlandse brother from another mother Imanuel. Het is een erg oude Italiaanse brandewijn, want gestookt in mijn geboortejaar! Hij werd na 46 jaar rijping gebotteld.

Complexe neus die het midden houdt tussen cognac en grappa, met ananas, druivensap, rietsuiker en honing, maar ook enkele funky toetsen vertoont als van Jamaicaanse rum. Denk plasticine en nat zand, rottende appelsienen en guimauve. Heerlijk!

De body is licht, maar de smaak is uitstekend. Appelsienen, kersen, druiven, appels, honing, perzik, ananas… hij blijft geven, hoor. Wordt wel heel erg fruitig en neigt plots zelfs naar snoep. Een beetje woodsmoke, zelfs! Wat is dit mooi. Complex en intrigerend.

De afdronk is erg goed. Lang, houdt het midden tussen zoet en snoeperig met wat funky toetsen op het sterfbed. Erg apart.

Stravecchio betekent niet meer of niet minder dan ‘erg oud’. Van een subtiele hint gesproken, Manny. Maar ik ben hier erg blij mee, makker, dit was een heuse smaaksensatie.

Geproefd door Mark Dermul op 06-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).