Distilleerderij: Caffo
Regio: Italië
Fles: Heritage Caffo 46 Year Old 1970 Extra Brandy Italiano Stravecchio
Kleur: goud
ABV: 42%

Stravecchio

In 1865 begon Guiseppe Caffo te stoken in zijn garage aan de voet van de Etna. In 1915 maakte hij zijn droom waar en startte zijn eigen distilleerderij in Santa Venerina op Sicilië. Vandaag de dag wordt het bedrijf gerund door de vierde generatie die verschillende likeuren, siropen en zelfs bieren op de markt brengt en exporteert naar meer dan 70 landen. Voor mijn verjaardag kreeg ik deze mooie fles van mijn Nederlandse brother from another mother Imanuel. Het is een erg oude Italiaanse brandewijn, want gestookt in mijn geboortejaar! Hij werd na 46 jaar rijping gebotteld.

Complexe neus die het midden houdt tussen cognac en grappa, met ananas, druivensap, rietsuiker en honing, maar ook enkele funky toetsen vertoont als van Jamaicaanse rum. Denk plasticine en nat zand, rottende appelsienen en guimauve. Heerlijk!

De body is licht, maar de smaak is uitstekend. Appelsienen, kersen, druiven, appels, honing, perzik, ananas… hij blijft geven, hoor. Wordt wel heel erg fruitig en neigt plots zelfs naar snoep. Een beetje woodsmoke, zelfs! Wat is dit mooi. Complex en intrigerend.

De afdronk is erg goed. Lang, houdt het midden tussen zoet en snoeperig met wat funky toetsen op het sterfbed. Erg apart.

Stravecchio betekent niet meer of niet minder dan ‘erg oud’. Van een subtiele hint gesproken, Manny. Maar ik ben hier erg blij mee, makker, dit was een heuse smaaksensatie.

Geproefd door Mark Dermul op 06-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).