Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 18 Year Old Marsala Cask Finish, OB 2020, Cask #54911, 300 bts
Kleur: amber
ABV: 55.3%

Excellent

Van deze 18-jarige Teeling werden slechts 300 flessen op de markt gebracht. Het betreft een single cask. De malt van Teeling kreeg een finish op een Marsala vat. Ik voorspel dat deze erg lekker zal zijn. Hij werd gebotteld ter ere van de 5e verjaardag van de distilleerderij. U raadt het al: dit werd niet door Teeling zelf gestookt, maar betreft oude stocks van voorloper Cooley. I could care less.

Uitstekende neus die me in eerste instantie onmiddellijk aan Kerstmis doet denken. Dennenappels, varens, rood fruit, flink wat vanille en donkere honing, hint van gummi snoep, Rucola hoestbonbons, bubblegum met aardbeiensmaak en amandelspijs. Excellent!

Olieachtig op de tong. Meteen lekker donkerzoet en fruitig – aardbeien, frambozen, banaan, gebakken appels, the works – worden opgeleukt met een stevige kruidigheid. Kruidnagel, nootmuskaat, chili peper en kaneel. Flinke jongen, hoor. En oh, zo lekker!

In de lange afdronk evolueert het fruit naar de gedroogde en gekonfijte variant, terwijl de kruiden je mond warm houden.

Fantastische Teeling die erg profiteert van het Marsala vat. Wie o wie zou mij dit heerlijke sample geleverd hebben? Benny natuurlijk. Dank wederom!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).