Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 12 Year Old 2008/2020, Sherry cask #18225 for Members of WhiskyBase, 234 bts
Kleur: oud goud
ABV: 58.8%

Funky

Whiskybase is wellicht de bekendste online databank en sinds enkele jaren hebben zij ook een shop en bottelen vaak zelf vaten voor hun leden. Dit is er zo eentje dat ze uitkozen in het warehouse van de Ierse producent Teeling. Het betreft een sherryvat dat 12 jaar rijpte en op vatsterkte 234 flessen opleverde. Wederom ben ik schatplichtig aan Benny, Teeling fan extraordinair.

De eerste indruk als ik mijn neus in het glas steek, is in alle eerlijkheid aan de lage kant. Hij ruikt een tikkeltje jong, heeft iets van karton en limoensap, grafiet en varens, maar weinig meer. Pas na een minuut of vijf in het glas krijg ik ook wat vanille, iets van jonge appels, kruisbessen en een zachte toets van verse perzik. Laat hem tien minuten staan en hij wordt echt mooi. Je moet hier dus geduld voor hebben.

Mooi olieachtig, maar wel onmiddellijk pikant. Chili peper, gember en vanille worden ondersteund door appels, varens en het sap van jonge twijgen. Ik moet echt op zoek naar het sherryvat. Ook bij de tweede, hoopvolle slok blijf ik toch een beetje op mijn honger zitten.

De afdronk is zelfs een beetje funky, maar ik kan er de vinger niet op leggen.

Deze heeft, vooral op de neus, heel wat tijd nodig. Maar als je hem dat kan gunnen, blijkt het een leuke maar bijzonder Ier te zijn. Niet de gemakkelijkste Teeling die ik al proefde.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).