Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Teeling Blackpitts

Tasting Notes Posted on 23/03/2021 17:28

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Blackpitts, Peated Single Malt, OB 2020
Kleur: licht goud
ABV: 46%

Vijfde Keer Goeie Keer

Het kon niet uitblijven… ook de Ierse distilleerderij Teeling waagt zich aan geturfde whiskey. Ik beken, ik zat daar niet op te wachten. Maar anderzijds was ik wel een beetje benieuwd. Deze whiskey heeft wel de dubieuze eer dat ik de tasting notes pas schreef na mijn vijfde tasting sessie! Dat zegt eigenlijk al heel veel, toch? Dankzij de triple distillatie is deze een pak fruitiger dan je zou verwachten. Technische details: de peat komt uit de Schotse Lowlands en de whisky is gefinisht op Sauternes wijnvaten! Aan de slag.

Gepocheerde peren, gegrilde ananas, Jelly Beans snoep, sigaartabak en de resten van de barbecue daags nadien. Dat is de neus van deze in eerste instantie bevreemdende Ierse whiskey (ik maak – wellicht geheel onterecht – de vergelijking met Connemara). Uiteindelijk leer ik hem appreciëren.

De body is wat aan de lichte kant. Opnieuw die peren, aangevuld met appels en ananas komen naar voor, gevolgd door iets medicinaals waar ik het moeilijk mee heb, een bittertje als van een druivenpit en rook die steeds groter wordt. Flink wat suiker – gewoon suiker. Niet gemakkelijk, maar wel interessant.

De middellange afdronk offreert wat woodsmoke en een laatste groet aan het witte fruit.

De eerste twee keer was ik niet overtuigd. Echt niet. De derde en vierde keer vond ik ‘m oké, maar de vijfde keer ‘viel mijn frank’. Dit is erg mooi – in zijn genre. Kudos aan Alex Chasko. Maar eerlijk is eerlijk, ik zou hier geen hele fles van willen. Het zou veel te lang duren voor die uit is.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Teeling 12 Year Old 2008 Single Cask for Members of Whiskybase

Tasting Notes Posted on 23/03/2021 12:23

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 12 Year Old 2008/2020, Sherry cask #18225 for Members of WhiskyBase, 234 bts
Kleur: oud goud
ABV: 58.8%

Funky

Whiskybase is wellicht de bekendste online databank en sinds enkele jaren hebben zij ook een shop en bottelen vaak zelf vaten voor hun leden. Dit is er zo eentje dat ze uitkozen in het warehouse van de Ierse producent Teeling. Het betreft een sherryvat dat 12 jaar rijpte en op vatsterkte 234 flessen opleverde. Wederom ben ik schatplichtig aan Benny, Teeling fan extraordinair.

De eerste indruk als ik mijn neus in het glas steek, is in alle eerlijkheid aan de lage kant. Hij ruikt een tikkeltje jong, heeft iets van karton en limoensap, grafiet en varens, maar weinig meer. Pas na een minuut of vijf in het glas krijg ik ook wat vanille, iets van jonge appels, kruisbessen en een zachte toets van verse perzik. Laat hem tien minuten staan en hij wordt echt mooi. Je moet hier dus geduld voor hebben.

Mooi olieachtig, maar wel onmiddellijk pikant. Chili peper, gember en vanille worden ondersteund door appels, varens en het sap van jonge twijgen. Ik moet echt op zoek naar het sherryvat. Ook bij de tweede, hoopvolle slok blijf ik toch een beetje op mijn honger zitten.

De afdronk is zelfs een beetje funky, maar ik kan er de vinger niet op leggen.

Deze heeft, vooral op de neus, heel wat tijd nodig. Maar als je hem dat kan gunnen, blijkt het een leuke maar bijzonder Ier te zijn. Niet de gemakkelijkste Teeling die ik al proefde.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Teeling 19 Year Old Single Cask

Tasting Notes Posted on 23/03/2021 07:22

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 19 Year Old, OB 2020, bourbon cask #10933 for The Nectar, 186 bts
Kleur: licht goud
ABV: 55.6%

Toppertje uit Dublin

Wacht eens even… geen sherry, Pinot Noir, Marsala, Madeira, Shiraz of Stout cask? Nope, dit is een good old fashioned bourbonvat dat maar liefst 19 jaar rijpte. Ik beken, ik vind het aantal flessen verrassend klein: niet eens 200. Gebotteld op vatsterkte voor The Nectar en het sample is als vanouds afkomstig van mijn whiskyvriend Benny. Volgens mij heeft die een lopende rekening bij Teeling.

Typische zoete neus met een extra twist van banaan, gevolgd door wat bessen, honing, pruimpjes en ananas. Perzik en appelsien komen wat later, alsook een beetje karamel. Dit is een erg leuke neus en  verrassend fruitig voor een bourbonvat.

De body is romig, zeker na wat kauwen. Nu komen de bessen eerst, onmiddellijk gevolgd door heldere toetsen van citrus (citroen en appelsien), gevolgd door rode bessen en mierzoete aardbeien. Zacht gekruid op witte peper en zoethout met een snuifje kaneel. Kinine wordt groots, waardoor hij een bittertje vertoont. Wordt lekker tropisch, dat wel. De balans is uitstekend, de sterkte ook. Dit is toch echt wel een bourbonvat, hé?

Lekker lange afdronk met een warme kruidigheid. Zwarte bessen gedrenkt in karamel op het sterfbed.

Wederom een toppertje uit Dublin. Dankjewel, Benny. Geweldige dram!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).