Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 19 Year Old, OB 2020, bourbon cask #10933 for The Nectar, 186 bts
Kleur: licht goud
ABV: 55.6%

Toppertje uit Dublin

Wacht eens even… geen sherry, Pinot Noir, Marsala, Madeira, Shiraz of Stout cask? Nope, dit is een good old fashioned bourbonvat dat maar liefst 19 jaar rijpte. Ik beken, ik vind het aantal flessen verrassend klein: niet eens 200. Gebotteld op vatsterkte voor The Nectar en het sample is als vanouds afkomstig van mijn whiskyvriend Benny. Volgens mij heeft die een lopende rekening bij Teeling.

Typische zoete neus met een extra twist van banaan, gevolgd door wat bessen, honing, pruimpjes en ananas. Perzik en appelsien komen wat later, alsook een beetje karamel. Dit is een erg leuke neus en  verrassend fruitig voor een bourbonvat.

De body is romig, zeker na wat kauwen. Nu komen de bessen eerst, onmiddellijk gevolgd door heldere toetsen van citrus (citroen en appelsien), gevolgd door rode bessen en mierzoete aardbeien. Zacht gekruid op witte peper en zoethout met een snuifje kaneel. Kinine wordt groots, waardoor hij een bittertje vertoont. Wordt lekker tropisch, dat wel. De balans is uitstekend, de sterkte ook. Dit is toch echt wel een bourbonvat, hé?

Lekker lange afdronk met een warme kruidigheid. Zwarte bessen gedrenkt in karamel op het sterfbed.

Wederom een toppertje uit Dublin. Dankjewel, Benny. Geweldige dram!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).