Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Blackpitts, Peated Single Malt, OB 2020
Kleur: licht goud
ABV: 46%

Vijfde Keer Goeie Keer

Het kon niet uitblijven… ook de Ierse distilleerderij Teeling waagt zich aan geturfde whiskey. Ik beken, ik zat daar niet op te wachten. Maar anderzijds was ik wel een beetje benieuwd. Deze whiskey heeft wel de dubieuze eer dat ik de tasting notes pas schreef na mijn vijfde tasting sessie! Dat zegt eigenlijk al heel veel, toch? Dankzij de triple distillatie is deze een pak fruitiger dan je zou verwachten. Technische details: de peat komt uit de Schotse Lowlands en de whisky is gefinisht op Sauternes wijnvaten! Aan de slag.

Gepocheerde peren, gegrilde ananas, Jelly Beans snoep, sigaartabak en de resten van de barbecue daags nadien. Dat is de neus van deze in eerste instantie bevreemdende Ierse whiskey (ik maak – wellicht geheel onterecht – de vergelijking met Connemara). Uiteindelijk leer ik hem appreciëren.

De body is wat aan de lichte kant. Opnieuw die peren, aangevuld met appels en ananas komen naar voor, gevolgd door iets medicinaals waar ik het moeilijk mee heb, een bittertje als van een druivenpit en rook die steeds groter wordt. Flink wat suiker – gewoon suiker. Niet gemakkelijk, maar wel interessant.

De middellange afdronk offreert wat woodsmoke en een laatste groet aan het witte fruit.

De eerste twee keer was ik niet overtuigd. Echt niet. De derde en vierde keer vond ik ‘m oké, maar de vijfde keer ‘viel mijn frank’. Dit is erg mooi – in zijn genre. Kudos aan Alex Chasko. Maar eerlijk is eerlijk, ik zou hier geen hele fles van willen. Het zou veel te lang duren voor die uit is.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).