Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Stout Cask 200 Fathoms Imperial Stout, OB 2019, Small Batch Collaboration
Kleur: licht goud
ABV: 46%

Koffie

Teeling heeft een reeks whiskeys uitgebracht onder de banner Small Batch Collaboration. Het is een hele uitdaging om die allemaal te blijven volgen, moet ik bekennen. Maar ik kon er toch een aantal op de kop tikken die ik graag even op een rijtje zet. Beginnen doen we met deze 200 Fathoms, gefinisht op een biervat waar voorheen Imperial Stout op rijpte, afkomstig van de Galway Bay Brewery.

De neus begint wat gesloten, maar met wat handwarmte en geduld krijg ik vanille, koffie en een hint van banaan. Nog iets vegetaal, iets herbaal, maar ik kan er de vinger niet op leggen. Ik kan wel zeggen dat ik niet ondersteboven ben van deze neus.

Op smaak is het al een pak interessanter, moet ik zeggen. Vanille, een karrenvracht aan chocolade (met banaanvulling?) en toetsen van stout (denk koffie en karamel). Ja, op smaak staat dit me echt aan.

De middellange finish brengt de biertoetsen nog het best naar voren. Aangenaam!

Moet je een bierliefhebber zijn om van deze dram te houden? Ik denk het niet. Ik vond dit erg lekker. Zo’n 45 EUR. Wist je trouwens dat Galway Bay Brewery nadien de vaten van Teeling gebruikte om weer een Imperial Stout op te steken?

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).