Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Teeling Ginger Beer Cask

Tasting Notes Posted on 21/03/2021 17:19

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Ginger Beer Cask, OB 2020, Small Batch Collaboration, 700 bts
Kleur: licht goud
ABV: 46%

Gember

Vorig jaar verscheen in de zogenaamde Small Batch Collaboration ook een Teeling die rijpte op een Ginger Beer Cask, afkomstig van de in Londen gevestigde Umbrella Brewing Company. Slechts 700 flessen werden uitgebracht, dus nog moeilijk te krijgen. Ik dank mijn sample aan Teeling liefhebber van het eerste uur Benny J uit het verre (voor mij althans) Limburg.

Oké… deze neus is op z’n zachts gezegd apart. Ik krijg vooral citroenlimonade (Fanta Lemon) en kristalsuiker, kalisse en gember (doh), maar Teeling kan ik hier absoluut niet uit halen. Doet me meer aan een vatgerijpte grappa dan aan een whiskey denken. Niet echt mijn ding.

Mondgevoel zit goed, maar op smaak is het wederom geen whiskey. Nu lijkt het wel alsof ik een cocktail in de mond heb. Wat is me dat hier allemaal? Flink kruidig op vooral – tja, hoe kan het ook anders? – gember. Daarnaast kalisse en kinine, lekker kruidig. Maar daarmee is alles gezegd.

De afdronk is middellang, zoetzuur en doet wat denken aan zuurtjes (de snoep).

De gember overheerst en maakt het moeilijk deze whiskey naar waarde te schatten. Het DNA van Teeling is onherkenbaar.

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Teeling Stout Cask 200 Fathoms Imperial Stout

Tasting Notes Posted on 21/03/2021 12:18

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Stout Cask 200 Fathoms Imperial Stout, OB 2019, Small Batch Collaboration
Kleur: licht goud
ABV: 46%

Koffie

Teeling heeft een reeks whiskeys uitgebracht onder de banner Small Batch Collaboration. Het is een hele uitdaging om die allemaal te blijven volgen, moet ik bekennen. Maar ik kon er toch een aantal op de kop tikken die ik graag even op een rijtje zet. Beginnen doen we met deze 200 Fathoms, gefinisht op een biervat waar voorheen Imperial Stout op rijpte, afkomstig van de Galway Bay Brewery.

De neus begint wat gesloten, maar met wat handwarmte en geduld krijg ik vanille, koffie en een hint van banaan. Nog iets vegetaal, iets herbaal, maar ik kan er de vinger niet op leggen. Ik kan wel zeggen dat ik niet ondersteboven ben van deze neus.

Op smaak is het al een pak interessanter, moet ik zeggen. Vanille, een karrenvracht aan chocolade (met banaanvulling?) en toetsen van stout (denk koffie en karamel). Ja, op smaak staat dit me echt aan.

De middellange finish brengt de biertoetsen nog het best naar voren. Aangenaam!

Moet je een bierliefhebber zijn om van deze dram te houden? Ik denk het niet. Ik vond dit erg lekker. Zo’n 45 EUR. Wist je trouwens dat Galway Bay Brewery nadien de vaten van Teeling gebruikte om weer een Imperial Stout op te steken?

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Teeling Single Pot Still Batch #3

Tasting Notes Posted on 21/03/2021 07:18

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Single Pot Still Batch #3, OB 2019
Kleur: goud
ABV: 46%

Naakt

In september 2019 was ik te gast bij TastToe in Boortmeerbeek op een fantastische Teeling masterclass met Alex Chasko, de Master Distiller. Eén van de whiskeys die we te proeven kregen was deze Single Pot Still, waarvan de mash bill uit 50% gemoute en 50% ongemout gerst bestaat. Het gaat begrijpelijkerwijs om erg jonge whiskey, nl. zo’n 3 jaar. Toen maakte ik geen uitgebreide notes, maar dat maak ik vandaag goed.

Duidelijk jonge en erg granige neus met wat jonge appels en een hint van abrikoos. Beetje ruw, eerlijk gezegd. Hint van witte chocolade en meloen, maar weinig meer.

Eerder licht en duidelijk jong, maar tegelijkertijd interessante toetsen van abrikozen, gerst, gist en nieuw hout. Nog een tikkeltje new make-y, maar ik heb wel een zwak voor new make, dus dat stoort me niet.

Korte en licht bittere afdronk.

Ik beken dat ik dit de minste van de reeds verschenen batches vind, maar hij geeft wel de meeste naakte indruk, als u begrijpt wat ik bedoel. Zo krijg je de stijl van het huis heel duidelijk te proeven.

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).