Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Ginger Beer Cask, OB 2020, Small Batch Collaboration, 700 bts
Kleur: licht goud
ABV: 46%

Gember

Vorig jaar verscheen in de zogenaamde Small Batch Collaboration ook een Teeling die rijpte op een Ginger Beer Cask, afkomstig van de in Londen gevestigde Umbrella Brewing Company. Slechts 700 flessen werden uitgebracht, dus nog moeilijk te krijgen. Ik dank mijn sample aan Teeling liefhebber van het eerste uur Benny J uit het verre (voor mij althans) Limburg.

Oké… deze neus is op z’n zachts gezegd apart. Ik krijg vooral citroenlimonade (Fanta Lemon) en kristalsuiker, kalisse en gember (doh), maar Teeling kan ik hier absoluut niet uit halen. Doet me meer aan een vatgerijpte grappa dan aan een whiskey denken. Niet echt mijn ding.

Mondgevoel zit goed, maar op smaak is het wederom geen whiskey. Nu lijkt het wel alsof ik een cocktail in de mond heb. Wat is me dat hier allemaal? Flink kruidig op vooral – tja, hoe kan het ook anders? – gember. Daarnaast kalisse en kinine, lekker kruidig. Maar daarmee is alles gezegd.

De afdronk is middellang, zoetzuur en doet wat denken aan zuurtjes (de snoep).

De gember overheerst en maakt het moeilijk deze whiskey naar waarde te schatten. Het DNA van Teeling is onherkenbaar.

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).