Distilleerderij: Midleton
Regio: Ierland
Fles: Blue Spot 7 Year Old Cask Strength, OB 2020, Bourbon, Sherry & Madeira
Kleur: amber
ABV: 58.7%

Zoete Kersen

De Green Spot – zonder leeftijdsaanduiding – en Yellow Spot (12 jaar) kenden we al. In 2018 voegde Mitchell & Son daar een 15-jarige Red Spot aan toe. Maar nu worden we verblijd met de Blue Spot, een Ierse whiskey van ocharme 7 jaar oud op vatsterkte. Nou, volgens insiders gingen er vaten van 7 tot zelfs 20 jaar in de mix, maar zoals de SWA voorschrijft moet je de jongste leeftijd op het label vermelden (als je überhaupt een leeftijd op het label wil zetten, natuurlijk). Het is een vatting van voormalige bourbon-, sherry en Madeira vaten. Het was trouwens van 1964 geleden dat er nog een Blue Spot op de markt werd gebracht.

Oh, oh, oh, wat ruikt dit lekker! Geflambeerde banaan, gekarameliseerde hazelnoten, geroosterde amandelen, gebakken appeltjes, zoete kersen en pomme d’amour. Hint van vers gebrande koffie met wat kaneel en kruidnagel. Erg rijk en aromatisch. Als hij dat kan volhouden op smaak hebben we een klepper in het glas.

Lekker romig op de tong. Ondanks het hoge ABV en een flinke kruidigheid, komt deze vlot binnen en offreert een panoply aan gestoofd fruit en honing. Toffee, hazelnoten, amandelen, vanille en weer die zoete kersen. Daar zit de Madeira ongetwijfeld voor veel tussen. Erg, erg lekker.

In de middellange afdronk komt de koffie terug, aangevuld met de niet-aflatende kruiden zoals kruidnagel, kaneel en zoethout.

Uitstekend! Thx, Benny!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).