The Midleton Distillery (Irish Distillers Group)

The Old Distillery
Midleton
Co. Cork
Tel: 00 353 21 4613594
Fax: 00 353 21 4613704

De Midleton Distilleerderij in Cork is verantwoordelijk voor de grootste productie van Irish Whiskey op vandaag en is tevens de belangrijkste distilleerderij uit de groep.

Oorspronkelijk werd hier in 1796 een wolfabriek opgestart. In de jaren 1820, toen de gebouwen leegstonden, beslisten de broers James, Daniël en Jeremiah Murphy dat de gebouwen uitermate geschikt waren voor de productie van whiskey. Dit familiebedrijf werd uitgebaat onder de naam James Murphy & Co maar als snel fuseerden ze met verschillende andere distilleerderijen tot The Cork Distillers Company.

De distilleerderij van Midleton had niet enkel in Ierland maar ook wereldwijd de grootste still met een capaciteit van 142.280 liter.

In 1966 ontstond dan de Irish Distillers Group door een samenwerkingsverband tussen Cork Distillers, Jameson en John Powers.

Jameson werd in 1780 opgericht door John Jameson toen hij eigenaar werd van de Bow Street Distillery in Dublin en is de best verkochte Ierse whiskey ter wereld.

Powers werd opgericht in 1791 door John Powers in de John’s Lane Distillery in Dublin.

In 1975 werd de New Midleton Distillery geopend net naast de Old Midleton Distillery, die tot op vandaag nog dienst doet als bezoekerscentrum.

De nieuwe site werd opgestart om de capaciteit over te nemen van vier voormalige distilleerderijen, zijnde Bow Street Distillery (Jameson), John’s Lane Distillery (Powers), the Old Midleton en Watercourse Distilleries.

Vandaag produceert de distilleerderij ‘the component spirit’ voor alle whiskeymerken uit de Irish Distillers Group.

In 1989 werd het concern Pernod-Ricard eigenaar van de Irish Distillers Group, waartoe dus ook het merk Jameson behoord.

De merken van de groep zijn:

Jameson:

Jameson Original
– Crested Ten
– Jameson 12 Year Old Special Reserve
– Jameson 12 Year Old Distillery Reserve, enkel te koop in Dublin’s Jameson old distillery
– Jameson Gold Reserve
– Jameson 18 Year Old Limited Reserve
– Jameson Rarest Vintage Reserve
– Jameson Signature Reserve

Powers:

– Powers Gold label (blend van ongeveer 70% pot still en 30% grain whiskey)
– Powers 12 Year Old Reserve (blend van whiskeys gerijpt tussen 12 en 24 jaar in eiken vaten met een hoge pot still inhoud)

Tullamore Dew (sinds 1963)

Paddy Whiskey

Redbreast Whiskey

Midleton Very Rare

Green Spot

Ook de graanwhiskey voor Bushmills wordt hier geproduceerd.