Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Blue Spot 7 Year Old Cask Strength

Tasting Notes Posted on 20/03/2021 17:17

Distilleerderij: Midleton
Regio: Ierland
Fles: Blue Spot 7 Year Old Cask Strength, OB 2020, Bourbon, Sherry & Madeira
Kleur: amber
ABV: 58.7%

Zoete Kersen

De Green Spot – zonder leeftijdsaanduiding – en Yellow Spot (12 jaar) kenden we al. In 2018 voegde Mitchell & Son daar een 15-jarige Red Spot aan toe. Maar nu worden we verblijd met de Blue Spot, een Ierse whiskey van ocharme 7 jaar oud op vatsterkte. Nou, volgens insiders gingen er vaten van 7 tot zelfs 20 jaar in de mix, maar zoals de SWA voorschrijft moet je de jongste leeftijd op het label vermelden (als je überhaupt een leeftijd op het label wil zetten, natuurlijk). Het is een vatting van voormalige bourbon-, sherry en Madeira vaten. Het was trouwens van 1964 geleden dat er nog een Blue Spot op de markt werd gebracht.

Oh, oh, oh, wat ruikt dit lekker! Geflambeerde banaan, gekarameliseerde hazelnoten, geroosterde amandelen, gebakken appeltjes, zoete kersen en pomme d’amour. Hint van vers gebrande koffie met wat kaneel en kruidnagel. Erg rijk en aromatisch. Als hij dat kan volhouden op smaak hebben we een klepper in het glas.

Lekker romig op de tong. Ondanks het hoge ABV en een flinke kruidigheid, komt deze vlot binnen en offreert een panoply aan gestoofd fruit en honing. Toffee, hazelnoten, amandelen, vanille en weer die zoete kersen. Daar zit de Madeira ongetwijfeld voor veel tussen. Erg, erg lekker.

In de middellange afdronk komt de koffie terug, aangevuld met de niet-aflatende kruiden zoals kruidnagel, kaneel en zoethout.

Uitstekend! Thx, Benny!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Redbreast 12 Year Old Cask Strength

Tasting Notes Posted on 20/03/2021 12:16

Distilleerderij: Midleton
Regio: Ierland
Fles: Redbreast 12 Year Old Cask Strength, OB 2019, Bourbon & Sherry Casks
Kleur: oud goud
ABV: 55.8%

Woodspices

Het was verdorie al van 2012 geleden dat ik de 12-jarige Red Breast op vatsterkte had geproefd en onlangs kreeg ik een sample bezorgd door Irish whiskey afficionado Benny, dus had ik geen excuus meer om deze sessie nog verder uit te stellen. En ik heb het me niet beklaagd. Het is een pot still whiskey, wat betekent dat zowel gemoute als ongemoute gerst werd gebruikt. Het is een vatting van zowel bourbon- als sherryvaten.

Mooie neus op tropisch fruit met banaan, ananas en passievrucht voorop, gevolgd door een zachte kruidigheid en enkele florale toetsen. Ook iets van potloodslijpsel en getoaste eik. Doet zelfs heel even aan een goeie grain denken, vreemd genoeg.

Geweldig mondgevoel. Het tropische fruit keert weer, maar wordt nu toch voor een stuk overstemt door flink wat zwarte peper en vanille. De alcohol laat zich wel erg voelen. Allerhande woodspices gaan hand in hand met gekonfijte ananas, geprakte banaan en een karrenvracht aan karamel.

Bijzonder lange finish op flink wat eik, die het tropische fruit wat naar de achtergrond drukt. De houtkruiden blijven erg lang hangen.

Erg goed spul, hoor. Zo’n 80 EUR. Dat is hij zeker waard. Dat gezegd zijnde vond ik de versie uit 2012 stukken beter.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Dingle Small Batch Release No. 3

Tasting Notes Posted on 20/03/2021 06:15

Distilleerderij: Dingle
Regio: Ierland
Fles: Dingle Small Batch Release Batch No. 3, OB 2018, bourbon & port casks, 13.000 bts
Kleur: goud
ABV: 46.5%

Jeneverbes

Van deze relatief nieuwe Ierse distilleerderij heb ik nog maar één whiskey geproefd, namelijk een single sherry cask voor Oostenrijk. Vandaag proef ik van hun eigen releases, van batch 3, die al in 2018 op de markt kwam. Het is een vatting van bourbon- en portovaten, respectievelijk 75% en 25%, waarvan er maar liefst 13.000 flessen op de markt kwamen.

De neus doet me even opkijken. Hij is niet slecht, versta me niet verkeerd, maar mijn eerste gedacht gaat uit naar een mix van gin en pruimenlikeur, niet zozeer naar whiskey. Ik ruik rood fruit en een karrenvracht aan jeneverbes, echt waar. Dan rozijnen, perensiroop, melkchocolade en donker bier. Nog walnoten en een umami toets die ik enkel kan omschrijven als rauwe biefstuk. Hier is vanalles aan de gang en het ruikt best lekker – weliswaar erg zoet – maar zoals gezegd een beetje ‘on-whiskey-achtig’. You know what I mean.

Zacht op de tong, verstoken van kruidigheid, maar mooi olieachtig. Onmiddellijk mierzoet op rozijnen, aardbeien, bosbessen, laurierblaadjes, kastanje en perensiroop. Ook op smaak kan ik mij niet van de indruk ontdoen dat ik een (goeie!) flavoured gin aan het proeven ben. Maar neen, het is wel degelijk triple distilled Irish Whiskey – kijk maar, het staat op het label.

De afdronk is middellang met een kruidige prikkel, wat me wat verrast, want zowel op de neus als in de smaak kreeg ik geen kruiden. Wat een sluipschutter!

Leuke whiskey, maar een beetje te funky (als whiskey) om echt goed te zijn. Ik bedoel maar… ik zou hier geen fles van willen, die krijg ik niet uit. Tenzij ik er cocktails van maak.

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).