Distilleerderij: Midleton
Regio: Ierland
Fles: Redbreast 12 Year Old Cask Strength, OB 2019, Bourbon & Sherry Casks
Kleur: oud goud
ABV: 55.8%

Woodspices

Het was verdorie al van 2012 geleden dat ik de 12-jarige Red Breast op vatsterkte had geproefd en onlangs kreeg ik een sample bezorgd door Irish whiskey afficionado Benny, dus had ik geen excuus meer om deze sessie nog verder uit te stellen. En ik heb het me niet beklaagd. Het is een pot still whiskey, wat betekent dat zowel gemoute als ongemoute gerst werd gebruikt. Het is een vatting van zowel bourbon- als sherryvaten.

Mooie neus op tropisch fruit met banaan, ananas en passievrucht voorop, gevolgd door een zachte kruidigheid en enkele florale toetsen. Ook iets van potloodslijpsel en getoaste eik. Doet zelfs heel even aan een goeie grain denken, vreemd genoeg.

Geweldig mondgevoel. Het tropische fruit keert weer, maar wordt nu toch voor een stuk overstemt door flink wat zwarte peper en vanille. De alcohol laat zich wel erg voelen. Allerhande woodspices gaan hand in hand met gekonfijte ananas, geprakte banaan en een karrenvracht aan karamel.

Bijzonder lange finish op flink wat eik, die het tropische fruit wat naar de achtergrond drukt. De houtkruiden blijven erg lang hangen.

Erg goed spul, hoor. Zo’n 80 EUR. Dat is hij zeker waard. Dat gezegd zijnde vond ik de versie uit 2012 stukken beter.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).