Distilleerderij: Dingle
Regio: Ierland
Fles: Dingle Small Batch Release Batch No. 3, OB 2018, bourbon & port casks, 13.000 bts
Kleur: goud
ABV: 46.5%

Jeneverbes

Van deze relatief nieuwe Ierse distilleerderij heb ik nog maar één whiskey geproefd, namelijk een single sherry cask voor Oostenrijk. Vandaag proef ik van hun eigen releases, van batch 3, die al in 2018 op de markt kwam. Het is een vatting van bourbon- en portovaten, respectievelijk 75% en 25%, waarvan er maar liefst 13.000 flessen op de markt kwamen.

De neus doet me even opkijken. Hij is niet slecht, versta me niet verkeerd, maar mijn eerste gedacht gaat uit naar een mix van gin en pruimenlikeur, niet zozeer naar whiskey. Ik ruik rood fruit en een karrenvracht aan jeneverbes, echt waar. Dan rozijnen, perensiroop, melkchocolade en donker bier. Nog walnoten en een umami toets die ik enkel kan omschrijven als rauwe biefstuk. Hier is vanalles aan de gang en het ruikt best lekker – weliswaar erg zoet – maar zoals gezegd een beetje ‘on-whiskey-achtig’. You know what I mean.

Zacht op de tong, verstoken van kruidigheid, maar mooi olieachtig. Onmiddellijk mierzoet op rozijnen, aardbeien, bosbessen, laurierblaadjes, kastanje en perensiroop. Ook op smaak kan ik mij niet van de indruk ontdoen dat ik een (goeie!) flavoured gin aan het proeven ben. Maar neen, het is wel degelijk triple distilled Irish Whiskey – kijk maar, het staat op het label.

De afdronk is middellang met een kruidige prikkel, wat me wat verrast, want zowel op de neus als in de smaak kreeg ik geen kruiden. Wat een sluipschutter!

Leuke whiskey, maar een beetje te funky (als whiskey) om echt goed te zijn. Ik bedoel maar… ik zou hier geen fles van willen, die krijg ik niet uit. Tenzij ik er cocktails van maak.

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).