Naast twee flessen, lag er ook nog een prachtig boek onder de kerstboom voor mij: WHISKY, meer dan 700 whisky’s / Whiskyreizen / Geschiedenis van destilleerderijen van Charles MacLean (Veltman Uitgevers, ISBN 978-9-0483-0262-8, €30).
Deze editie is een vertaling van het Engeltalige boek World Whisky, met bijdragen van Charles MacLean, Dave Broom, Tom Bruce-Gardyne, Ian Buxton, Peter Mulryan, Hans Offringa en Garvin D. Smith.

Deze gids geeft – zoals de titel het zegt – een beschrijving van meer dan 700 single malts, blended en graanwhisky’s. De alfabetische lijst wordt rijkelijk gedocumenteerd met zeer mooie en duidelijke foto’s, kaarten en tasting notes.

De hoofdstukken en besprekingen van whisky’s en destilleerderijen worden afgewisseld met korte minihoofdstukjes (1 à 2 dubbelpagina’s) waarin alle aspecten uit de whiskywereld – zoals regio’s, het productieproces, de aanmaak van vaten, de soorten flessen en het gebruik van de juiste glazen – uit de doeken worden gedaan.

Dit 352 bladzijden tellende boek is een zeer complete gids in een handig formaat, dat je best binnen handbereik legt bij het genieten van een lekkere dram.

Deze post had evengoed in de Dank u! Sectie kunnen staan. Ik kreeg het boek van mijn schoonzus Sarah. Hartelijk bedankt voor dit zeer mooie cadeau!