Distilleerderij: Kilchoman
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Kilchoman 13 Year Old 2007/2020 Fresh Bourbon Barrel 69/2007 for Max & Julia, 215 bts
Kleur: goud
ABV: 55.5%

Zonnepitolie

Er zijn maar een handjevol private casks bij Kilchoman gebotteld die de mooie leeftijd van 13 jaar al hebben bereikt. Dit bourbon barrel werd gebotteld voor Max & Julia. Die namen zeggen u weinig, mij iets meer. Ik kocht meteen vier flessen. Da’s durven, hé. Nou, ja en nee. Ik ken de eigenaar van het vat en die kent wel één en ander van whisky (een gracieus understatement, als zeg ik het zelf), dus ik was er erg gerust in. En wat blijkt? Hij is niet goed. Hij is zelfs niet geweldig. Hij is outstanding!

Lekker heldere neus op vettige turf, brak water, motorolie en kappertjes. Lekker maritiem. Daaronder nog wat ruwe gerst met een hint van plasticine, opgeleukt met een klein beetje vanille, zonnepitolie en hooi. Op en top Islay met een vette Kilchoman knipoog.

O.M.G.! Hij komt stevig binnen, maar brandt niet. De sterkte is nagenoeg perfect. Helder, clean op zoete mout met flink wat zwarte peper en houtkruiden. Je roeft zelfs de gekarameliseerde binnenkant van het vat, die hem meteen ook een heerlijk zoetje geeft. Mooie rookontwikkeling die je mond helemaal warm maakt. Zalig.

De afdronk is lekker lang, licht drogend en doet me wederom aan die zonnepitolie denken.

Het is nog maar de tweede Kilchoman (op zo’n 50) die in mijn 90+ lijstje komt te staan. Max & Julia gaan dit hopelijk op termijn even erg appreciëren als ondergetekende. Een future classic! Kudos!

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).